Zina Al-Dewany

Svenonius beredskap räckte bara i fyra dagar

Sedan fick vårdpersonalen möta pandemin utan skydd de har rätt till

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det larmades tidigt i pandemin om att våra beredskapslager med skyddsutrustning i storstadsregionerna inte räckte till.

I början av mars granskades de tre största regionernas pandemiplaner – ingen av dem hade krav på att hålla lager med skyddsutrustning.

Regionstyrelsens ordförande i Skåne, Carl Johan Sonesson (M), uttalade sig bekymrat i Sveriges Radio.

- Man beställer när lagren tar slut, det har blivit ett skifte i Sverige, och det är farligt tycker jag, och det är en lärdom man måste dra.

Han får det att låta som att han och hans kollegor inom politiken inte haft något att göra med det här skiftet. Som om beslutet om att allt ska levereras Just in time inte är politiskt. Som om Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen inte haft pandemiplaner där det tydligt står att regionerna ska hålla ett lager av skyddsutrustning.

I Stockholm är det Irene Svenonius som är regionstyrelsens ordförande. Senast i början av juni skriver hon en debattartikel i Aftonbladet där hon stolt konstaterar att regionen trots allt (det vill säga trots regeringen) ”lyckats ställa om vården rekordsnabbt”.

Att tro att det var en lyckad omställning säger allt om hennes verklighetsuppfattning, men ingenting om vårdpersonalens verklighet.

En vecka senare kom en granskning från Sveriges Radio. Det visar sig att skyddsutrustningen i Stockholm tagit slut på fyra dagar.

Bedömningen var att lagret skulle hålla en månad, det gjorde det inte. Inte en månad, inte en vecka, utan fyra dagar. Sedan fick vårdpersonal möta pandemin utan de skydd de har rätt till.

Nyligen fattade Svenonius beslut om en lagerhållning som ska räcka i tre månader, baserat på ”den kunskapen vi har nu från vårens förbrukning”.

Men den kunskapen har funnits länge, det moderata styret i regionen har bara valt att inte ta till sig den. Det var därför de struntade i myndigheternas skrivelse om lagerhållning.

Om oppositionen hade fattat ett klokare beslut själva vet jag inte, de har inte haft makten i regionen på över 14 år. Och på 14 år går det att nedmontera mycket, det går helt i linje med den politik som Moderaterna företräder. Det är inte ens något de hymlar med. Marknaden ska lösa den efterfrågan som uppkommer och det gör den bäst om varken stat eller politiker är med och petar för mycket.

Därför var det nog lagom förnedrande när Sonnesson fick krypa till en statlig myndighet för att be om hjälp när Skånes skyddsutrustning snabbt tog slut.

Och inte så lite hycklande av Svenonius att rikta kritik mot regeringen när hon inte ens haft vett att lösa den egna lagerhållningen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.