Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Vissa blir rika av försämrad vård

Inte en slump att sjukhusen bantar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När den offentliga sjukvården bantar finns det vinsintressen som gnuggar sina händer. Södersjukhuset i Stockholm varslar personal, trots krisen. Samtidigt bygger deckardrottningen Camilla Läckbergs klinik Hedda Care ut.
När den offentliga sjukvården bantar finns det vinsintressen som gnuggar sina händer. Södersjukhuset i Stockholm varslar personal, trots krisen. Samtidigt bygger deckardrottningen Camilla Läckbergs klinik Hedda Care ut.

LEDARE

Det finns pengar att tjäna på att säga att den svenska sjukvården är genomusel. Mitt i vårdkriser och larmrapporter runt om i landet är det värt att ha med sig den tanken. Det vore lögn att säga att vården mår bra – men på fina storstadskontor sitter vårdföretagare och riskkapitalister och gnuggar händerna vid varje rapport om en offentlig vård i fritt fall.

Ju mer allmänheten anser att det offentliga inte kan ge oss vården vi betalar skatt för – desto mer stärks argumenten för att privata aktörer ska gå in och "lösa" problemen.

Gynnar vinstintressen

Frågan är vad som händer när de som vill stärka de vinstdrivande aktörerna inom hälso- och sjukvården är samma personer som har makt i regionerna? Politiker som rent teoretiskt skulle kunna låta bli att förbättra där de kan eftersom en välfungerande sjukvård raderar alla argument för att privatisera den. "Don't fix what aint' broken", som man brukar säga. Men om man ser till att sjukvården är lite trasig?

Filippa Reinfeldt, tidigare sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, var den politiker som ledde det stora privatiseringsexperimentet i länet. Direkt efter sin tid i landstinget började hon jobba med affärsutveckling hos vårdföretaget Aleris. Aleris värderas i dag till flera miljarder. Knappast konstigt efter att Filippa Reinfeldt bidrog till att skapa hela deras marknad.

Reinfeldts arv

Reinfeldts moderata efterträdare bär fanan vidare. Irene Svenonius vill se mer privata alternativ och dessutom privat finansiering. I Ekots lördagsintervju beskrev hon en av kärnorna i vårdskrisen: Stockholm måste göra mer för att ha bemannade vårdplatser där de behövs. På Södersjukhuset har man rekordkö trots att sängar gapar tomma eftersom sjuksköterskor och läkare inte räcker till. Ändå varslar Stockholms sjukhus personalen man behöver.

Samtidigt bygger Camilla Läckbergs vårdföretag Hedda Care ut. De söker bland annat specialister i allmänmedicin och sjuksköterskor. Just den typen av personal som hade behövts på Södersjukhuset – inte på en Östermalmsklinik för lättare åkommor. En Östermalmsklinik där man dessutom måste betala 2000 kronor ur egen ficka för att få komma in.

När Hedda Care öppnade skickade Filippa Reinfeldt peppande emojis till Camilla Läckbergs Instagram.

Visst är vårdkrisen personalbrist. Men den är också större än så.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Något är ruttet i Stockholm

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Filippa Reinfeldt

Sjukvård

Irene Svenonius

Camilla Läckberg

Sös, Södersjukhuset

Aleris