Mejla

Jenny Wennberg

Något är ruttet i Stockholm

Irene Svenonius borde ha avgått för länge sedan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Irene Svenonius är ytterst ansvarig för för vårdkrisen i region Stockholm.
Irene Svenonius är ytterst ansvarig för för vårdkrisen i region Stockholm.

Det är kaos i Stockholmsvården.

På golvet står vårdpersonal och skottar efter bästa förmåga, men vad hjälper det när vårdorganisationen är riggad för att proffsen ska misslyckas med sitt uppdrag och inte ens längre är säkra på att kunna garantera patienternas säkerhet.

Kaosansvarigt finansregionråd

Den nyliberala experimentet som även kallas Region Stockholm har resulterat i stängda vårdplatser, operationsinstrument som kommer tillbaka från sterilisering med köttslamsor och blodrester kvar på dem, kvinnor som skyfflas runt i Sverige när de ska föda barn på sommaren, vård i dagrum, cancerpatienter som tvingas åka till Gävle för att få strålbehandling och så vidare, och så vidare.

Ytterst ansvarig för kaoset är Stockholms finansregionråd, Irene Svenonius.

Unik analys av läget

Hennes främsta insats har så här långt varit att stå mitt i röran och säga att ”Vårdsituationen är under god kontroll”. En onekligen unik analys av läget, samtidigt som patienter liknar vårdsituationen vid Södersjukhuset med ”Gökboet” och läkare ger människor rådet att inte bli sjuka.

Hade Irene Svenonius varit ytterst ansvarig för vården i någon annan svensk sjukvårdsregion än huvudstaden hade kraven på hennes avgång för länge sedan varit öronbedövande. Faktum är att Svenonius förmodligen redan tvingats avgå.

Så icke i Stockholm. I Stockholm kan Svenonius istället stå överst på gödselstacken och gala om att hon har rätt och alla andra fel.

Kan inte sitta kvar

Men Svenonius borde som ytterst ansvarig för vårdhaveriet i Stockholm ta ansvar för krisen genom att avgå. Och begriper hon inte det själv, borde hon tvingas till det. Allt annat är faktiskt orimligt.

Protesterna finns där. Kritiken finns där. Bevisen finns där, vittnesmålen kommer från både patienter och sjukvårdspersonal. Men hur kan det hela få fortsätta när alla, verkligen alla, utom Irene Svenonius är missnöjda?

Vill avskaffa sig själv

Irene Svenonius har skrivit en hel bok om hur onödig hon är för vården med titeln ”Jag vill avskaffa mig själv” med undertiteln ”Låt proffsen styra vården”.

En politiker som inte vill ta ansvar är inte en politiker som ska sitta kvar på sin post. Och det ansvar Svenonius faktiskt tagit, har resulterat i vårdkris. Eftersom hon skrivit en hel bok om hur onödig hon är för vården borde den logiska slutsatsen vara att faktiskt kliva av sitt uppdrag och överlåta den styrande verksamheten till någon som vill ägna sig åt den.

Svenonius ett riksproblem

Region Stockholm ansvarar för sjukvården för över 2 miljoner svenskar.

Irene Svenonius kritik mot utjämningssystemet och den börda som den krisande Stockholmsvården blivit att bära även för andra landsting gör henne dessutom till ett rikstäckande problem.

Så kan det inte få fortsätta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.