Mejla

Pernilla Ericson

Kanske gör Harris det där "omöjliga"

Trumps taktik mot vicepresidentkandidaten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kamala Harris, 55, är senator för Demokraterna i Kalifornien och Joe Bidens val till vicepresidentkandidat.
Kamala Harris, 55, är senator för Demokraterna i Kalifornien och Joe Bidens val till vicepresidentkandidat.

Det har varit många först ut för Kamala Harris. Första kvinnliga distriktsåklagaren i San Francisco. Första svarta kvinnan att bli Kaliforniens justitieminister. Hon är nu den första svarta kvinnan att nomineras som vicepresidentkandidat, jämte Demokraternas Joe Biden.

Och det är nu kanske första gången hon beskrivs som vänsterextrem. Men det var faktiskt ett av budskapen från Trump-lägret efter beskedet om Harris. “Hon är bevis på att Joe Biden är ett tomt skal som ska fyllas med den radikala vänsterns agenda”, hette det bland annat.

Att mittendemokraten Kamala Harris skulle stå långt till vänster stämmer dock inte. På vänsterkanten är det snarare en återkommande kritik mot Harris, att hon befinner sig i mitten i ekonomiska frågor och i sin karriär försvarat dödsstraffet. Snarare är Kamala Harris känd för att vara “tough on crime”.

Kallade Harris ”nasty”

Sitt stora genombrott fick Harris när hon i förhörsstil frågade ut Brett Kavanaugh inför Högsta domstolen-tillsättningen 2018. Samma korsförhörsstil tog hon med till debattscenen i presidentkampanjen, där hon gick hårt åt bland annat Joe Biden. Donald Trump påminde om hennes insats på tisdagens pressträff och kallade Harris “nasty”, vilket kan översättas till “otäck”. Ett tillmäle han ofta använder om ambitiösa kvinnor.

Men senator Kamala Harris, 55, är nog hyfsat luttrad. Hon är känd för att på ett konkret sätt arbeta för bättre villkor för marginaliserade grupper, och är orädd i frågor om jämställdhet, rasism och segregation. Hon är själv frukten av invandringens USA, har indisk-jamaicanskt påbrå, är dotter till en cancerforskare och en professor emeritus i ekonomi.

Donerade privat till Harris

På hela taget är det kämpigt för Trump-kampanjen att slå hål på någon med Kamala Harris profil. Särskilt som Trump själv tidigare har stöttat hennes kandidatur i Kalifornien ekonomiskt. Även hans dotter Ivanka Trump har tidigare donerat till Harris kandidatur.

Vissa tecken på desperation har också märkts hos Trump i takt med att opinionssiffrorna dippat. Genom coronapandemin har presidenten rört sig i motvind.

Nyligen påstod Trump att Biden utöver att agera för den “radikala vänstern” också skulle “skada Gud” och “skada Bibeln”. Hur katoliken Biden ska lyckas med det framgick inte riktigt. Det nya greppet verkar vara att beskriva Joe Biden som en nickedocka som Harris kan styra.
Kanske kan det fungera.
För det finns ju många som slår fast att konservativa USA aldrig någonsin skulle acceptera en kvinnlig vicepresident, än mindre en kvinnlig president.

Å andra sidan var det också många som hävdade att en svart man med mellannamnet Hussein aldrig någonsin skulle kunna bli USA:s president. Det gick. Två gånger.
Vi får helt enkelt se vart vindarna blåser.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.