Daniel Suhonen

Folkomrösta om bättre pensioner 2022 Löfven

Frågan som tvingar SD välja och får högern att rasa

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

PPM och pensionerna får miljoner människor att rasa. Stefan Löfven och Socialdemokraterna kan vinna tillbaka LO-männen och ta tillbaka opinionen om man väljer att ta politisk strid, skriver Daniel Suhonen.
PPM och pensionerna får miljoner människor att rasa. Stefan Löfven och Socialdemokraterna kan vinna tillbaka LO-männen och ta tillbaka opinionen om man väljer att ta politisk strid, skriver Daniel Suhonen.

Vad ska Stefan Löfven göra för att vända opinionsläget?
Jag tror man måste gå på offensiven.

 

Låt mig lansera en räddningsaktion för en socialdemokrati som krisar i januariliberalismens skruvstäd.
S har sitt sämsta väljarstöd någonsin. Trenden pekar neråt och SD är nu större. LO-medlemmarna lämnar S och går till V och SD. Att ingå Januariavtalet efter en stor valförlust gör S både bakbundet och försvagat. Desperationen sprider sig.
Vad partiet bör göra är alltså att skapa en ny konfliktlinje. Ta ett samhällsproblem där de flesta löntagare upplever problem idag och som det finns passioner kring.

Pensionsfrågan är en game changer. Miljontals löntagare är oroliga och har just fått sina orange kuvert.

Presentera en attraktiv lösning som ställer sig på majoritetens sida och är så radikal att de borgerliga tvingas säga nej. Den frågan stavas pensionerna.
Pensionsfrågan är en game changer. Miljontals löntagare är oroliga och har just fått sina orange kuvert. Miljontals pensionärer är drabbade av 90-talets pensionssvek. Pensionerna skapar dagligen medborgerlig oro och vrede.
I kommentarsfälten landar det som startar med invandring inte sällan i kritik av orättfärdiga pensioner.

 

Stefan Löfven ska kalla till presskonferens och be de svenska löntagarna och pensionärerna om ursäkt. Det rådande pensionssystemet är ett svek mot vanliga jobbare, inte minst kvinnorna. Därför kommer S samma dag att lämna pensionsgruppen och regeringen kalla till en folkomröstning på valdagen 2022 om ett nytt pensionssystem. S och LO tar fram ett nytt förslag, låt oss kalla det ”domkraften”, där hela pensionstrappan lyfts upp 5000 kr per månad. På så sätt avskaffas pensionärsfattigdomen, men det lönar sig fortfarande att ha arbetat.

PPM-systemet avskaffas helt.

S-förslaget säger nej till höjd pensionsålder och inför en kompensation för slitsamma jobb. Detta ”knegar-tillägg” kompenserar fullt ut dem som tvingas gå i förtida pension eller sjukskrivning. PPM-systemet avskaffas helt. Reformen betalas med slopat överskottsmål och en ny förmögenhetsskatt.
 

För S och LO:s linje 1 om ”Höjda pensioner till vanligt folk” organiseras ett kansli med karismatiska och skickliga kampanj- och debattpolitiker med uppdrag att vinna folkomröstningen och valet 2022.
S kampanjkansli utgör de nya ansikten partiet behöver och kan bedriva frejdig opposition mot högern för en politik som vanliga löntagare vinner på oavsett Januariavtalet. De borgerliga kommer vara emot en politik med kraftigt höjda statliga pensioner och avskaffande av PPM-systemet. V kommer ansluta sig och sluta obstruera. LO-jobbarna kommer tillbaka, när S tydligt tar strid för dem.

 

SD tvingas välja sida mellan högerblocket och arbetarväljarna.
S-företrädare har något att säga. Nu finns en höger-vänsterfråga som kommer stå på agendan i varje debatt och avgöra valet 2022 likt en Brexit, där Sverige kommer välja att lämna 90-talets sparpolitik bakom sig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.