Mejla

Pernilla Ericson

SD erbjuder tröst inför klimathotet

Sanningen är för brutal

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Peter Van Den Berg/Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är genomtänkt i sina uttalanden, de ska få maximalt genomslag. Besöket hos talkshowen “Malou efter 10” i april var inget undantag. Han gick rätt på symbolen för ungas klimatkamp, svenska aktivisten Greta Thunberg. “Det är en iscensatt pr-kampanj, som medier hakar på”, slog han fast. “Jag är tvärsäker på att hon inte gör det ensam. Det är iscensatt av människor som vill att det här ska bli något.”

Han har helt rätt. Det finns människor som vill att det här ska bli något. En reklambyrå arbetar ideellt med att hantera pressförfrågningar från hela världen till fenomenet Greta Thunberg. Hundratusentals skolungdomar har anslutit sig till Gretas kamp. Klimat- och miljöengagerade i alla åldrar kommer för att höra henne tala, och hennes budskap har stöd av forskarkåren. Vrålet ekar på demonstrationerna: Ställ om. Håll oljan i marken. Fokusera inte på den kortsiktiga vinsten, utan på vår överlevnad.

Tar tacksamt emot Åkessons budskap

Vi närmar oss EU-val, och väljarnas engagemang i klimatfrågan växer.

Men så finns den där andra gruppen, som envist biter sig fast och försöker hävda att det hela är en bluff. De som tacksamt tar emot Jimmie Åkessons budskap om en iscensatt reklamkampanj. Det kan inte vara på riktigt.

Den partipolitiska polariseringen ökar. Miljöpartiets väljare tycker miljö- och klimatfrågan är viktigast, SD:s väljare tycker att frågan är minst viktig, enligt en studie från SOM-institutet i Göteborg. Skillnaden har nästan fördubblats på tio år, rapporterar SR.

Jag förstår så väl de som väljer att blunda. Forskarnas besked om framtiden för unga och ännu ofödda är alltför brutalt. Bränder, stigande havsnivåer, torka, mat- och vattenbrist, våldsamma stormar, jordskred, värmetriggade epidemier, enorma flyktingströmmar, grogrund för konflikter.

Klimatförändringar får inte nämnas

Självklart är det mindre smärtsamt att dra på skygglapparna. Särskilt när gamla fina statusbärare plötsligt pekas ut som bovar. Den breda SUV:en, biffen på grillen, långresan till Asien, kryssningen, shoppingfynden. Ingen människa vill åsamka sina barn skada. Därför måste det vara en bluff.

Tröst behövs. Högerpopulister spär på klimathotsförnekandet världen över. Inför Arktiska rådet i finska Rovaniemi skedde hårda förhandlingar, och oenigheten är stor. Anledningen? Donald Trumps administration vill till varje pris tysta ner den globala uppvärmningen. Klimatförändringar får inte nämnas i det gemensamma uttalandet om Arktis, den region i världen där uppvärmningen går snabbast. Förmodligen sliter utrikesminister Margot Wallström sitt hår. Vilken nytta gör en fullkomligt urvattnad deklaration?

Människors rädsla för klimathotet blir på så sätt en enorm bromskloss. Men förnekarna som vågar lirka av skygglapparna skulle kunna hitta tröst i de ungas demonstration. För där har oro blivit till drivkraft. Det går att vända. Det måste gå.

För det är på riktigt.

avPernilla Ericson

Publicerad: