Mejla

Pernilla Ericson

Varsågod Björn Söder, här är ditt klimatlarm

Utsattes för försök till trollning

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Björn Söder, riksdagsledamot SD.
Foto: Urban Andersson
Björn Söder, riksdagsledamot SD.

LEDARE

“Och vi kommer att se också, att det här är en stor klimatbluff det handlar om. För hade det varit så att det här klimathotet hade varit vetenskapligt korrekt och riktigt så hade ju inte den här debatten drivits av politiker, den hade drivits av vetenskapsmän”, sa Björn Söder, riksdagsledamot och ordförande för Sverigedemokraterna i Kristianstad, i en debatt i kommunfullmäktige i oktober.

Det är visserligen att underkänna politikers roll i samhället.

Men också en närmast bisarr oförmåga att ta till sig forskarnas larm. För forskarkåren har länge haft god kännedom om vad de enorma utsläppen av växthusgaser resulterar i. De allra största utsläppen har skett sen 1990-talet, och i takt med den eskalerande klimatkrisen har forskarna allt mer höjt rösten. Från att informera makthavarna, till att göra budskapet betydligt mer publikt.

”Klimatkrisen accelererar snabbare”

“Klimatkrisen är här och den accelererar snabbare än de flesta forskarna hade räknat med”, skriver nu forskare i vetenskapliga tidskriften Bioscience.

Rapporten i BioScience togs fram av tre amerikanska forskare, med hjälp från Australien och Sydafrika. Flera hundra svenska forskare har signerat uppropet, och man manar till stora insatser. De konstaterar att deras och andra forskares larm inte har mötts av tillräckliga åtgärder. Ökningen av växthusgaser fortsätter lavinartat. “För att säkra en hållbar framtid måste vi ändra hur vi lever”, skriver forskarna, vars områden sträcker sig från världens hela vetenskapliga samhälle.

Införa kraftfulla koldioxidskatter

De föreslår en rad åtgärder, som att gå från fossila bränslen till förnybara, skydda skogar och ekosystem, införa kraftfulla koldioxidskatter, ändra tillväxtmålen, i hög grad övergå från kött- till växtbaserad föda, minska matsvinnet, samt gradvis stabilisera befolkningstalen i världen.

USA:s president Donald Trump tar nu klivet för att formellt lämna Parisavtalet. Ett klimatavtal vars åtaganden i sig är i underkant, skriver forskarna.

Men eftersom inga forskarlarm verkar nå fram till klimatkrisförnekare som Björn Söder och Donald Trump, vad behöver experterna göra? Dansa nakna med skyltar om klimatgrafer på Empire state buildings tak?

Det är i sig talande att artikeln har utsatts för trollning. Någon har gått in och skrivit under med sagofigurers namn, och att det var möjligt var ett administrativt fel, uppger organisationen. 34 felaktiga namn har nu tagits bort.

Klimatkrisförnekare har upprepade gånger använt den här typen av metoder, för att försöka minska trovärdigheten hos forskningen. De gör det för att de saknar argument.

Men alla politiker som inte blundar för forskningen – varför går det så långsamt att ställa om?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.