Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Nya Karolinska-haveriet sprids som en sjukdom

Låt inte resten av världen att gå i samma fälla

Mannen fick sin cancerdiagnos och skulle opereras så snabbt som möjligt för chans att bli frisk. I stället fick han enligt läkare en ”nästintill meningslös” stödjande behandling. Det var på Nya Karolinska det hände och argumentet var att det inte fanns någon ledig operationssal i hela Sverige. Det visade sig vara lögn då ett annat sjukhus redan erbjudit sig att ta emot mannen för operation – nu väcks en ny förundersökning om cancerköerna på Karolinska. Hur kunde det här hända?


Det började för tio år sedan när managementbolaget Boston Consulting Group övertygade politiker och tjänstemän om ett nytt sätt att bedriva vård. De kallade det ”värdebaserad vård” och lovade att patienten skulle hamna i centrum. Med facit i hand vet vi att konceptet leder till att patientgrupper börjar konkurrera med varandra, där multisjuka och fattiga patienter får mindre vård, medan friska och rika patienter får mer.

Resultatet? En miljard på managementkonsulter, misstänkt olaglig fakturahantering och cancerpatienter som avlidit till följd av vårdköer

Nya Karolinska var det sjukhus som satsade mest på konceptet, och anställde en tidigare konsult från Boston Consulting Group som operativ chef för sjukhuset. Resultatet? En miljard på managementkonsulter, misstänkt olaglig fakturahantering och cancerpatienter som avlidit till följd av vårdköer – samtidigt som sjukhusledningen nekat till att köerna ens existerar.


I dag vågar inte ens konsulterna som sålt in konceptet prata om ”värdebaserad vård”. Inte i Sverige i alla fall. Men runt om i Europa lanseras det – med Sverige som gott exempel. Boston Consulting Group är de som marknadsför begreppet, och tack vare deras hårda kampanjer mot beslutsfattare har nu både World Economic Forum och OECD börjat förespråka modellen över hela världen. Alla regeringar uppmanas dessutom samla in patientdata till en global databas för att utveckla systemet. I veckan blev det klart att regeringen säger nej till detta efter Socialstyrelsens kritik. Lena Hallengren som är ansvarig minister vill däremot inte ta ställning till OECD:s uppmaning om att hela Sverige bör införa värdebaserad vård och hänvisar i en intervju i Dagens Nyheter till det kommunala självstyret.

I Sverige är det främst landstingen som har ansvar för sjukvården. I Stockholm sitter samma styrande allians som för tio år sedan charmades av konsulter och värdebaserad vård. Resultatet är multisjuka patienter som inte får plats i vården, fler chefer, konsulter och en ekonomi som inte går ihop. Införandet av värdebaserad vård är inte vilken ekonomisk modell som helst, och den borde vår regering kunna kritisera öppet. Det som händer på Karolinska behöver stanna på Karolinska - annars riskerar resten av världen att gå i samma fälla, med patienters liv som insats.