Susanna Kierkegaard

Muslimer mördas inte av ensamma galningar

Makthavares ord kan trigga extremister – även i Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sjukvårdspersonal efter skjutningen i en moské utanför Oslo i lördags.
Sjukvårdspersonal efter skjutningen i en moské utanför Oslo i lördags.

I helgen skedde ännu en skottlossning. En högerextremist tog till vapen, denna gång i en moské i Bærum utanför Oslo.

Ingen dog, men det är bara en vecka sedan attackerna i El Paso och Ohio i USA. Den norska 21-åringen som greps av polisen efter dådet ska ha hyllat masskjutningen i El Paso, som ledde till 22 döda. Den norska mannen lovordade också attacken i Christchurch, då en högerextrem terrorist mördade 51 personer i en moské i Nya Zeeland tidigare i år.

Begås av unga män

Det tål att sägas igen – de här gärningsmännen är inte ensamma galningar. Skjutningarna i El Paso, Christchurch och attackerna mot synagogor i Kalifornien och Pittsburgh är bara ett fåtal exempel från det senaste året. I Sverige mördades tre personer av en högerextremist på en skola i Trollhättan 2015.

De som begick attackerna var ensamma, unga, vita män. De radikaliserades i nätforum och tog till handling. Den gripna gärningsmannen i Oslo var en ung miljonär – högerextremism finns i alla samhällsklasser. Det alla har haft gemensamt, är att de trott på konspirationsteorier om att vita medborgare ersätts av mörkhyade invandrare.

Använder Trumps ord

Var kan de ha fått allt ifrån?

Efter attacken i El Paso pekade många på Donald Trump. Presidenten har trappat upp sin främlingsfientliga retorik. En genomgång av CNN visade att Trump kört över 2 200 annonser på Facebook som beskriver hur invandrare "invaderar" USA. Presidenten började också sommaren med att be fyra mörkhyade kongressledamöter "åka tillbaka till de brottsangripna länder de kom ifrån". Det är två exempel av många.

Uttrycken Trump använde på engelska, "invasion" och "infested", används annars för att beskriva ohyra. Trump pratar helt enkelt om människor som om de vore råttor. Det kallas avhumanisering.

El Paso-terroristen använde samma språk som Trump i det manifest han publicerade strax innan han började skjuta. Det gjorde även mannen som mördade 51 muslimer i Christchurch. Den senare beskrev till och med Donald Trump som "en symbol för förnyad vit identitet och ett gemensamt syfte".

Säpo varnar Sverige

Vi är inte immuna i Sverige. Efter attacken i Christchurch i våras var Säpo-chefen Klas Friberg med i SVT:s Agenda. Friberg betonade då att det finns svenska högerextremister som skulle kunna begå liknande brott. Han uppmanade svenska politiker och tyckare att tona ned sitt språkbruk, för att inte elda på högerextremisterna.

– Det finns en fara att göra det extrema till det normala, om det tas över och används av officiella personer i Sverige så gör man deras språk normalt. Det ser vi i dag, sa Klas Friberg i Agenda.

I stunden ser vi bara en riksdagsledamots aggressiva inlägg på Twitter. Kanske noterar vi en partiledares försök att vinna väljare från Sverigedemokraterna. Eller så läser vi texter av en ledarskribent med ambition att känna in Sveriges "nya demografi".

Men i längden kan det bli något mer. När orden väl släppts lösa går det inte att ta tillbaka dem.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.