Daniel Swedin

Karaktärsmordet är ett hot mot rättvisan

Expressen misstänkliggör ASAP Rockys offer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag inleddes den så, rättegången mot den amerikanske rappartisten Rakim Mayers, mer känd som ASAP Rocky.

Under den dryga månad som förlöpt sedan Mayers och två av hans medarbetare misstänkts ha misshandlat en 19-åring kring Hötorget har debattens vågor gått höga.

Rättmätig kritik

USA:s president Donald Trump har bett Stefan Löfven att lägga sig i rättsprocessen och amerikanska medier har skrivit om hur inhumant det svenska rättsväsendet är. De kan vara lugna. Svenska domstolar brukar inte vara överdrivet hårda mot den som döms för misshandel.
Dessutom har häktningen av ASAP Rocky utlöst en debatt om svenska häktningsförfaranden.

Ja, det är sant att både FN och Europarådet har kritiserat Sverige för långa häktningstider, isolering av unga, onödigt omfattande restriktioner och för att vi häktar folk för lättvindigt. Dessutom är det sant att Sverige är ett av få länder i Europa som saknar en gräns för hur länge en brottsmisstänkt kan sitta häktad.

Det är bra att den rättmätiga kritiken mot svenska häkten blir uppmärksammad, men särskilt mycket med ASAP Rocky-fallet har det inte att göra. Han har varit häktad utan restriktioner. Han är inte ung. Och han har suttit häktad sedan 4 juli. Det är ganska långt ifrån den maxgräns på sex månader som föreslogs i den så kallade häktes- och restriktionsutredningen från 2016.

Brottsoffret komprometteras

Sverige och det svenska rättssystemet har varit utsatta för ett hårt tryck, men snart är det över. Rakim Mayers får sannolikt åka hem till USA ganska snart och den svenska debatten kan gå över till annat.

En sak vi skulle kunna diskutera är några av Expressens publiceringar om ASAP Rocky-fallet.

Under de senaste dagarna har kvällstidningen publicerat reportage där man komprometterar både målsäganden och vittnen som försvaret kallat.

Varför? De har dömts för brott och de har invandrat till Sverige.

Tidningen har också publicerat en kolumn där Leif GW Persson skriver att de hörlurar 19-åringen uppfattade att han blev av med i skärmytslingen med ASAP Rocky ”ytterst osannolikt” betalats med egna pengar.

Om man som brottsoffer med punkter i belastningsregistret vet att man riskerar ett hängas ut på samma sätt som 19-åringen, kan det påverka ens vilja att delta i förundersökningar? Kan det vara så att den typen av drev mot brottsoffret som tidningen iscensatt riskerar att försvåra framtida rättsprocesser?

Se där, några saker vi kan prata om under den här sommarens sista dagar.


Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.