Mejla

Jenny Wennberg

Vet Carl Bildt var Norrland ligger?

I Sverige råder det brist på rimliga moderater, inte el

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Svensk höger är vad svensk höger är. Just nu tramsar man om elen. I veckan försökte Carl Bildt påskina att det råder elbrist i Sverige.

Det gör det inte.

För att det svenska kraftnätet ska fungera optimalt krävs att stabilisatorer är igång, som Oljekraftverket i Karlshamn. Annars fungerar inte eldistributionen som den ska i Sverige. Det är bland annat därför man i veckan drog igång verket i Karlshamn. Det är också skälet till att en av Ringhals reaktorer också startas upp i juli.

Inte brist

I Norrland, ni vet, den där delen av landet som i princip bara Po Tidholm visar genuint intresse för på reguljär basis i nationella medier, produceras just nu enorma mängder el. Enorma. Det finns ett överflöd av el och priserna är rekordlåga, i Norrland. Men i södra delarna av landet har det blivit problem, förorsakade av distributionen, nu under sommaren. Vilket dock alltså inte alls är samma sak som elbrist i Sverige.

Som vanligt får dock vad som händer i Norrland naturligtvis inte någon större uppmärksamhet. Till skillnad från att man i södra Sverige har problem med elen.

Inte sant

Så nu har vi en debatt, initierad av Moderaterna om att de är intresserade av klimatet, och att det råder elbrist i Sverige. Inget av dem är sant. Precis som det inte är sant att den situation som nu råder i södra Sverige skulle vara någon form av argument för att vi ska fortsätta vara kärnkraftsberoende.

Men vad gör väl det när Moderaterna fått vittring på tjyvnyp mot regeringen i allmänhet och Miljöpartiet i synnerhet och man dessutom sniffat fram en möjlighet att åter argumentera för kärnkraft.

Energipolitiken är för viktigt för att debatten ska ligga på den nivå Moderaterna lyfte ner den till i veckan.

Vad det råder brist på i Sverige just nu är inte el. Det är rimliga moderater.

Både i Norrland och södra Sverige.

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karlshamn

Carl Bildt

Norrland

Energipolitik

Elbrist

Miljöpartiet

Kärnkraft