Mejla

Jenny Wennberg

Stockholm är en pinsam snyltare

Irene Svenonius är ett problem för hela Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Irene Svenonius är finansregionråd i Stockholm och motståndare till utjämningssystemet.
Irene Svenonius är finansregionråd i Stockholm och motståndare till utjämningssystemet.

LEDARE

Den 30 mars håller region Stockholm presskonferens. En region som skurit i sjukvården, som inte har lagerhållning av skyddsmateriel och till och med i strid med Socialstyrelsens rekommendationer saknar tydliga krav på lagerhållning i sin pandemiplan.

Men nu är det skarpt läge. Stockholmarna har börjat dö, framför allt i de fattiga förorterna, och längre fram riskerar sjukvårdskollapsen vänta.

Så där står de nu, regionens ledande politiker och vädjar till resten av Sverige om solidaritet med Stockholm. Finansregionrådet Irene Svenonius tar till orda:

- Jag vill vädja till alla om hjälp. Socialstyrelsen kan nu prioritera Stockholms län när vi nu väntar en topp i coronasmittan. Vi i Stockholm kommer att ställa upp för andra regioner när vi har passerat toppen, då ska vi försöka hjälpa till med skyddsutrustning och personal där vi kan.

Stockholms solidaritet med resten av landet höll bara i tre månader.

I dag är läget åter under kontroll i Stockholm och nu vill Svenonius inte över huvud taget hjälpa resten av Sverige. I stället vill hon att staten ska bära Stockholms ansvar i utjämningssystemet. Så får det inte bli.

Svenonius en snyltare

Irene Svenonius är en snyltare. Skatten i Stockholms stad är extremt låg. Landstingsskatten är dock lika hög som i det glesbefolkade Norrbotten, vilket uteslutande handlar om infrastrukturen i Stockholm, om tunnelbana och bussar och pendeltåg.

Utan att ha investerat en enda krona kan Svenonius dock på grund av den urbana normen kassera in skatt av de som flyttar från orter som Pajala till Stockholm. Svenonius får intäkterna, andra kommuner och regioner har stått för kostnader i form av utbildning och sjukvård. Men betala för sig, bidra till ett i alla delar levande Sverige, det ska Stockholm minsann inte göra.

Det hela är så fruktansvärt uselt. Stockholm klarar inte sitt eget sjukvårdsuppdrag ens utan en pandemi tack vare Moderaternas undermåliga styre. Det kan bland annat region Gävleborg vittna om som diskat operationsinstrument åt Karolinska eftersom sterilanläggningen på det splitternya och svindyra sjukhuset inte fungerat. I Jämtland belastar skidåkande Stockholmare sjukvården i Åre. Byn har 1 400 åretruntboende, men tar emot runt 800 000 besökare årligen. Vilket genererar 8 000 patientbesök på Åre hälsocentral.

Måtta på dumheterna

Irene Svenonius är ett problem inte bara för Stockholm. Hon är ett enormt problem för hela Sverige.

Någon måtta på dumheterna får det dock även vara i Stockholm.

Är det någon del av Sverige som kan betala för sig i utjämningssystemet så är det rika Stockholm.

Det är också därför man är nettobetalare.

Det ansvaret ska inte lämpas över på någon annan.

 

Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Micko ger Stockholm kalla handen om utjämning

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Irene Svenonius

Sjukvård

Pajala

Åre

Jämtland

Norrbotten

Stockholm