Susanna Kierkegaard

Elon Musk får mig att sakna Bill Gates

Samvete har ersatts av rymdresor och dyra sneakers

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Elon Musk skämtar runt utan att ta hänsyn till konsekvenserna.
Elon Musk skämtar runt utan att ta hänsyn till konsekvenserna.

Det kan löna sig att vara datornörd. När jag gick i skolan för tio år sedan var det Microsoft-grundaren Bill Gates som var världens rikaste person. I dag är det Elon Musk, som äger det lyxiga elbilsmärket Tesla och diverse företag med verksamhet inom artificiell intelligens och rymdäventyr.

Jag minns en intervju med Bill Gates i vilken han berättade att han inte ville göra sina barn allt för bortskämda. Han trodde att ett gigantiskt arv skulle vara dåligt för dem, och gav dem veckopeng som vilken förälder som helst. Bill Gates och hans fru Melinda var mest kända för sina stora donationer till välgörenhet.

Dagens rikaste Elon Musk har en annan image. Han verkar mest flyta omkring i atmosfären, utan kontakt med verkligheten. Han babblar på i populära talkshows utan att reflektera över sin egen makt och ansvar, han har inte en tanke på konsekvenserna. Under sin medverkan Saturday Night Live lyckades han sänka en hel kryptovaluta bara med ett skämt.

I början av april köpte Elon Musk drygt nio procent av Twitter. Nu har han tackat nej till att sitta i Twitters styrelse. Det hade medfört vissa begränsningar. Styrelsemedlemmar får inte äga mer än 14,9 procent av företaget. De kan också bli begränsade i vad de själva får skriva på plattformen. Musk har i dag 18,4 miljoner twitterföljare och vill antagligen inte bli censurerad.

Analytiker skriver att Musks beslut kan indikera att han kommer vilja köpa upp hela Twitter. Det är oroväckande. Då skulle världens rikaste man ha makten över den plattform där en stor del av den politiska diskussionen online tar plats i dag.

Det är redan ett problem att journalister och makthavare använder Twitter som ett verktyg för nyhetsvärdering och att skapa sig en uppfattning om den folkliga opinionen. Twitter är inte representativt för en normal befolkning och kryllar dessutom av ryska botar.

Med världens rikaste man vid rodret kan situationen bli ännu värre. Musk har redan indikerat att han har för avsikt att engagera sig i företaget – han kommer inte vara en passiv delägare.

De välgörande ändamålen ska förstås inte behöva vara beroende av supermiljardärernas filantropiska infall. Ordentliga arvs- och förmögenhetsskatter hade löst Gates bekymmer med barnen. Den goda miljardären är en myt. Men Bill Gates hade åtminstone lite markkontakt. Han hade kunnat åka ut i rymden och studsat runt i dyra sneakers om han velat.

Men när man lyssnar på Elon Musk är det ändå svårt att inte sakna Gates och hans färgglada stickade tröjor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.