Mejla

Jehna Al-Moushahidi

Döda i förorten är inte skitkul, Claes Malmberg

"Hjälp ack, hjälp ack, hjälp du mig, annars skjutas mig."

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Claes Malmbergs visa i Parlamentet på TV4 avhumaniserar människor i förorten
Claes Malmbergs visa i Parlamentet på TV4 avhumaniserar människor i förorten

TV4 har gjort det igen. Nya säsongen av Parlamentet är här och i senaste avsnittet ses komikern Claes Malmberg sjunga en vaggvisa som handlar om det dödliga våldet i förorterna.

”I ett hus i ortens slut, liten gangster tittar ut, svennen lobbar fram så fort, knackar på dess port. Hjälp ack, hjälp ack, hjälp du mig, annars skjutas mig. Kom ja kom i huset in, låt mig flå ditt skinn”.

Sjunget med ett försök till "Rinkebysvenska".

Klippet har genererat stor kritik och många är arga i sociala medier. Man hävdar att det endast är på skämt. Men hur roligt är det egentligen att legitimera avhumaniseringen av människor med hjälp av humor?

Inte första gången

Det är inte första gången som komikerbranschen är i blåsväder. Det är inte länge sedan Soran Ismail-dokumentären Persona non grata sändes. Där sågs komikerkollegor skämta bort uppgifter om sexuella övergrepp och #MeToo. Och branschen verkar inte ha lärt sig ett dugg sen dess.

Bianca Kronlöf är en av de komiker som pratade högt om hur tystnaden från kollegor är det som möjliggör mäns våld mot kvinnor. Detta gjorde hon främst genom sina video-brev på Instagram. Hon har nyligen skrivit boken Brev till mannen om just detta. Hur skämt och ryggdunkar från kollegor och män runtom lägger grunden för en acceptans av i grunden oacceptabla beteenden.

Hån av döda i förorten är faktiskt inte heller skitkul, särskilt med fall som dödade Adriana, som sköts en månad före sin 13-årsdag, så nära i minnet. När samhället så totalt svikit de som drabbas hårdast av gängvåldet och kriminaliteten faller "skämten" ganska platt.

Även denna gång ekar tystnaden bland komikerkollegor.

Ingen tar ansvar

Samtidigt verkar ingen vilja ta ansvar för incidenten. Malmberg menar att det inte är han som skrivit "skämtet" och att det därför inte är hans ansvar. Samtidigt har han gått med på att leverera det under bästa sändningstid. Det kanske är dags för komiker att börja granska sin egen inblandning i sådana här händelser? Den exekutiva producenten Johan Janrell menar att det inte är konstigt om folk reagerar. Men att de inte kan ta ansvar för att materialet är förargligt. Det är ju politisk satir, hävdar han.

Jättekul. Verkligen.

TV4 menar att syftet är att göra narr av aktuella händelser i samhället. Och självklart ska man kunna göra det.

Men ord har betydelse och vi som arbetar med ord vet det.

Om publiken inte skrattar är det knappast publikens fel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.