Ingvar Persson

Alla behöver ta sina sprutor nu

Restriktionerna försvinner, men inte pandemin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lena Hallengren, Johan Carlson och, på skärmen, Amanda Lind
Lena Hallengren, Johan Carlson och, på skärmen, Amanda Lind

Det blir inga speciella restriktioner för jättekonserter eller några begränsningar av krogarnas serveringstillstånd. Dessutom slopas rekommendationerna om att jobba hemifrån. Och vi kommer inte att behöva visa upp några vaccinpass.

Nästa onsdag kan livet på väldigt många sätt återgå till det normala. Ingen ska förstås gå till jobbet med symptom och vi kommer förhoppningsvis att fortsätta tvätta händerna lika länge som det tar att sjunga Blinka lilla stjärna.

Men i övrigt tas coronareglerna bort. Det var dagens besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Dags att andas ut? Är det över nu?

Inte över än

Nej, det är det inte. När det här året startade beskrev Stefan Löfven vaccinet som ljuset i tunneln. Det är det fortfarande. Och kampanjen för att ge människor i vårt land sina sprutor har gått bra. Drygt 75 procent av befolkningen över 16 år är i dag fullvaccinerade och den siffran fortsätter att öka.

Ändå betyder det att var fjärde svensk fortfarande inte har ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död. Vaccinationsgraden varierar dessutom väldigt mycket mellan olika kommuner och olika bostadsområden. I klartext, där det bor många med låg utbildning, låg inkomst och svag förankring i samhället kan utbrott när som helst inträffa.

Det finns naturligtvis andra miljöer som skulle drabbas av klusterutbrott. New age-arrangemanget i Molkom i höstas är en påminnelse.

Alla måste vaccinera sig

Lösningen är dock den samma. De som ännu inte tagit sina sprutor måste göra det nu. De löper inte bara risken att själva bli sjuka utan kan dessutom smitta andra i sin omgivning. Människor de bryr sig om.

Dessutom är utbrott av corona på grund av låg vaccinationsgrad det sista sjukvården behöver just nu.

I våras kunde regionernas fokus vara att få fram vaccin och vaccinationstider. Nu måste det vara att få alla som ännu inte tagit sina sprutor att verkligen infinna sig. Det finns ju metoder som fungerar. Kallelser har visat sig vara ett effektivt sätt att få människor att komma. Lokal närvaro och samarbete med civilsamhället också.

Ansvarslöst och jäkligt dumt

Med det sagt ligger förstås ansvaret på var och en. Att inte vaccinera sig är själviskt, ansvarslöst och jäkligt dumt.

Det finns ytterligare ett stort hot mot våra möjligheter att återgå till ett normalt liv. Just nu stiger dödstalen igen, och många av de som går bort lever på äldreboenden. Utbrottet i Överkalix låter oss ana konsekvenserna. Där har åtta personer dött, de flesta fullvaccinerade.

Det är precis som våren 2020, de sköraste drabbas igen. De fick vaccin först och det är svårt att inte misstänka att vaccinets skydd avtar med tiden.

USA fattade beslut om att rekommendera en tredje dos för äldre idag. Andra länder har gjort det tidigare. "Vi kan börja omedelbart" säger Anders Tegnell.

Gör det då.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.