Mejla

Susanna Kierkegaard

Kvinnorna från Ukraina måste ha rätt till abort

Ofattbart att vi har den här diskussionen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Folk i Ukraina flyr kriget.
Folk i Ukraina flyr kriget.

Det är tungt att skriva om de ryska krigsbrotten i Ukraina. Kvinnor och barn utsätts för fruktansvärda övergrepp varje dag. De som lyckats fly landet bär ofta på trauman svåra att läka.

Det är upp till oss att göra allt vi kan för att hjälpa dem. I veckan röstade Europaparlamentet för att ge flyktingar från Ukraina rätt till hälsovård. Fokus låg särskilt på kvinnors utsatthet i kriget. Det är inte upp till Europaparlamentet att fatta beslut om sjukvården, omröstningen är en uppmaning till EU-kommissionen och medlemsländerna.

Det borde vara en självklarhet att ge alla flyktingar rätt till sjukvård, oavsett var de kommer ifrån. Förslaget i Europaparlamentet antogs med stor majoritet. Men delar av det skapade debatt. Särskilt kring kvinnliga flyktingars rätt till abort när de utsatts för våldtäkt.

En polsk ledamot från den konservativa partigruppen ECR – som Sverigedemokraterna är en del av – blev särskilt upprörd över förslaget.

– Jag ser att vissa av er i det här rummet vill att ukrainska kvinnor, som har traumatiserats av bomber, ska traumatiseras igen med abort. Vad de behöver är mat och mediciner, sa Izabela-Helena Kloc.

Kloc är medlem i det polska regeringspartiet Lag och rättvisa. I Bryssel är hon nära kollega till Sverigedemokraternas Europaparlamentariker Charlie Weimers, Peter Lundgren och Jessica Stegrud.

Många flyktingar från Ukraina tar sig till grannlandet Polen. Där är rätten till abort starkt begränsad. Den konservativa regeringen förbjöd för ett år sedan alla aborter som inte är resultat av ett brott eller utgör ett hot mot kvinnans liv.

I praktiken är lagen hårdare än så – förra året dog en kvinna som förvägrats abort. Händelsen utlöste stora demonstrationer. Sedan dess har ännu hårdare abortlagstiftning diskuterats. Det polska hälsoministeriet har föreslagit att sjukvården ska tvingas registrera alla gravida i landet. Förslaget har fått stark kritik. I praktiken vill regeringen kunna övervaka och åtala kvinnor till och med om de får missfall.

Konservativa partier världen över jobbar hårt för att inskränka kvinnors rättigheter. I USA ser det ut som att den grundlagsskyddade rätten till abort kommer avskaffas genom beslut i Högsta domstolen.

De som flyr från krig för att kunna leva tryggt i frihet ska inte behöva mötas av ytterligare övergrepp. Att förvägras rätten att bestämma över sin egen kropp är oacceptabelt. Det ska inte spela någon roll om graviditeten är ett resultat av ett fruktansvärt övergrepp eller inte.

De konservativa politikerna i Europa borde skämmas. Kvinnorna som flyr från Ukraina har varit med om tillräckligt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.