Talmannen kom ut som moderat
Andreas Norlén skadar förtroendet för riksdagen
Topplocket flög av den vanligtvis så formella talmannen Andreas Norlén i torsdags. Med tydlig frustration i rösten gav han Miljöpartiet skulden för att Sverige fortfarande står utan en regering. Det var han visserligen inte varit ensam om. Många borgerliga ledarskribenter och politiska tyckare har gjort samma sak.
Magdalena Andersson har uttryckt större förståelse för sin regeringspartners agerande. Och det är inget konstigt.
Miljöpartiets språkrör kunde kanske ha förberett sig mer på vad som skulle kunna hända. Men de verkade uppriktigt överrumplade av Centerpartiets besked om att inte släppa fram den rödgröna budgeten en knapp halvtimme före statsministeromröstningen i onsdags.
Lööf är svarslös
Centerpartiets ansvarslösa agerande har dock inte fått samma kritik som MP:s. Trots att Annie Lööf inte har gett någon rimlig förklaring till hur Magdalena Andersson skulle ha kunnat bilda regering utan att förankra detta hos Vänsterpartiet.
Kvar stod Miljöpartiet med Svarte Petter.
De hade i budgetförhandlingarna tvingats till svidande uppoffringar när det gäller strand- och skogsskyddet. Och så fick de ändå en SD-budget på halsen, med sänkt skatt på bensin och diesel och slopade anslag till statliga investeringar i skogen.
Att partiet därefter valde att lämna regeringen är inte "ologiskt" eller "irrationellt" som vissa vill påskina. Visst, det blir stökigt och kanske till och med lite pinsamt och svårbegripligt för väljarna. Men förståeligt ur ett miljöpartistiskt perspektiv.
Kandiderar för Moderaterna
Talmannen reagerade ändå lika överdrivet som matadoren i "Tjuren Ferdinand".
– Jag tror att den typen av händelseutveckling riskerar att skada förtroendet för riksdagen som institution, för vårt politiska system och för de politiska partierna i allmänhet, sa han dramatiskt.
Kanske ska reaktionen tolkas som att Andreas Norlén släppte masken som talman och kom ut som moderat. Valet närmar sig trots allt och som Ekots politiske reporter Pontus Mattsson konstaterade i morse kandiderar Norlén till riksdagen i höst.
”Inte lämpligt”
Även statsvetaren Jenny Madestam är kritisk till talmannens utspel. Till Dagens Nyheter säger hon att hon är förvånad över hans beskrivning av den politiska situationen som "kaos", eftersom han då också är med och skapar bilden av att det är kaos. Madestam konstaterar att det "inte är lämpligt" att uttala sig på det sättet som riksdagens talman.
Hur stämningen kommer bli vid nästa eventuella talmansrunda när Andreas Norlén ska träffa Miljöpartiets Per Bolund och Märta Stenevi kan man bara spekulera i. Men sannolikt har förtroendet fått sig en törn.
Talmannens – opolitiska – roll är trots allt rikets högsta ämbete efter kungen.
Andreas Norléns moderata reflexer var inte bara olämpliga utan kan ha skadat förtroendet för det politiska systemet. Och de har definitivt skadat förtroendet för honom.