Mejla

Anders Lindberg

Inga nazister i vårt Göteborg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anna Johansson, ordförande för S i Göteborg
Anna Johansson, ordförande för S i Göteborg

LEDARE

Utanför tidningen ETC:s alternativa bokmässa på Heden i Göteborg står Susanna Arwins staty ”Med handväskan som vapen” tillfälligt uppställd på en träpall.

Statyn minner om den ikoniska bilden från 1985 där en dam drämmer sin handväska i huvudet på en uniformerad skinnskalle från Nordiska rikspartiet.

På Heden ska manifestationen ”Göteborg mot nazism” samlas i dag klockan 11.

Nordiska motståndsrörelsen ska marschera ett par kvarter härifrån. Med sina flaggor, sköldar, symboler och slagord ser de ut som en fientlig ockupationsmakt.

- Vi vill inte ha dem här, säger Anna Johansson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg.

”Familjen på köpet”

ETC:s alternativa bokmässa håller till i ett stort cirkustält och är en protest mot att den högerextrema tidningen Nya Tider ställer ut på den ordinarie bokmässan.

I tältet träffar jag författaren Gellert Tamas. Han är inte särskilt förvånad över nazistmarschen.

– Det var ju väldigt naivt av bokmässan att bjuda in Nya Tider. Nu har man fått resten av familjen på köpet.

Han ser extremhögerns nya strategi som del av ett större mönster.

– De flyttar kampen till den kulturella arenan. Det är precis som extremhögern gör i Ungern och Polen.

Och på den punkten har nazisterna onekligen lyckas. Deras närvaro påverkar det mesta denna helg.

Rädslan

På fredagskvällen organiserade de demokratiska partierna en manifestation på ett fullsatt Gustav Adolfs torg för att protestera mot nazismen. Talare var bland annat Allan Stutzinsky från judiska församlingen.

Han berättade om rädslan men även om den värme som mött församlingens medlemmar de senaste veckorna.

– Mänskligheten är inte dömd att göra samma misstag om och om igen, säger han.

Manifestationen på Gustav Adolfs torg är ett sätt att visa upp det verkliga Göteborg, den stad gjorde motstånd mot nazismen på 30-talet och som gör det idag.

– Vi vill berätta att Göteborg är en öppen stad, där vem som helst kan bli årets Göteborgare. Vi är en stad byggd av invandrare, säger Anna Johansson.

Inte förbjuda åsikter

Fram till IT-skandalen i somras var Anna Johansson infrastrukturminister i Stefan Löfvens regering. Nu är hon tillbaka i riksdagen som ledamot på Göteborgsbänken.

– Vi står inför en stor utmaning, att bekämpa antidemokrater inom demokratins ramar. Nu talas det om att förbjuda organisationer som Nordiska motståndsrörelsen. Jag tycker det strider mot demokratins grundvalar, säger hon.

I stället vill Anna Johansson se över lagen så att människor inte ska behöva känna sig hotade.

– Man kan ju ge dem rätt att demonstrera någon annanstans. Och polisen måste avbryta när de begår brott som hets mot folkgrupp, säger hon.

Vill provocera

Ingen kan undgå att nazisterna är i Göteborg för att provocera fram bråk. I går tog polisen två tyska högerextremister med knivar på Landvetter flygplats.

Anna Johansson är orolig för att det kan bli våldsamt under demonstrationerna idag.

– Grundproblemet är ju att vi har nazister. Sen finns det en oro för upplopp och kravaller även från motdemonstranter. Det kommer inte att stoppa nazisterna utan bara göra staden osäker för ännu fler, säger hon.

David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborg

Mördades av nazisterna

David Lega, oppositionsråd för Kristdemokraterna och tidigare elitsimmare med 14 världsrekord, var med och arrangerade manifestationen på Gustav Adolfs torg.

- I stort sett hela min släkt på farfars sida utrotades i Polen, jag är själv medlem i judiska församlingen, säger han.

David Lega vill egentligen förbjuda organisationer som Nordiska motståndsrörelsen och vill att polisen upplöser nazistmarschen och griper deltagarna om de begår brott som hets mot folkgrupp i morgon.

– Personligen känns det ju fruktansvärt. Det gör ont i varenda cell i kroppen. Det är smärtsamt att nazismen kommer tillbaka.

För David Lega var familjens historia och just motståndet mot nazismen ett viktigt skäl att engagera sig i Kristdemokraterna. Han föddes själv som statslös, pappan var flykting och om inte farfar flytt från Warszawas getto hade han själv aldrig funnits.

Bränner böcker

David Lega är inte heller förvånad över att nazisterna demonstrerar just på den judiska högtiden jom kippur och under bokmässan.

– Böcker och kunskap är ju ett hot mot nazisterna. Redan 1933 organiserade de bokbål. Både tid och plats för dem är väl valda, säger han.

Budskapet är tydligt oavsett vem man pratar med i Göteborg, denna gång har nazisterna gått för långt

Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen.

Motstånd är nödvändigt

Att göra motstånd är nödvändigt och alla fredliga protester mot nazismen är viktiga. Men motståndet måste vara just fredligt.

På samma sätt som andra terrorister inte kan bekämpas med terroristernas egna metoder föder våld bara mer våld.

"Om du stirrar in i avgrunden länge nog, så kommer avgrunden att stirra in i dig." sa den tyska filosofen Friedrich Nietzsche. Det är en viktig insikt - nazisterna vill dra ner motståndarna till sin nivå.

Men vem har vunnit då?

Vår demokrati och vårt öppna samhälle kan bara försvaras med rättstatens kraft - inte nävrättens. Och Göteborgarna tänker försvara sin stad.

– Nazisterna har hotat med att ta över Göteborg. Det kan de glömma, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det är idag de orden betyder något.

Idag.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Tider portas från Bokmässan 2018

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nya Tider

David Lega

Ann-Sofie Hermansson

Socialdemokraterna

Landvetter

Bokmässan

Friedrich Nietzsche