ÅSIKT

Venezuelas folk lider och svälter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: JUAN BARRETO / AFP
Oppositionspolitikern Amelia Belisario protesterar framför nationalgardet utanför Högsta domstolen i Caracas. Bilden togs i mars.
LEDARE

Över två hundra tusen demonstrerade på Venezuelas huvudstad Caracas gator i lördags. Protesterna växer och har pågått i sju veckor. Polis och militärer svarar med tårgas och gummikulor. Hundratals har fängslats och skadats – och 47 personer har hittills dött under protesterna.
Venezuela är egentligen Sydamerikas rikaste land med några av de största oljereserverna i världen. Men landet är i snabbt förfall. Allting fattas. Jobb, mat, mediciner. Säkerhetsläget är katastrofalt.

”När man går hemifrån vet man inte om man kommer hem igen”, säger SVT:s venezuelanske medarbetare i senaste avsnittet av "Korrespondenterna".

Slåss på liv och död om sopor

SVT-reportern Bengt Norborg tvingas färdas i en bil med skottsäkert glas och två livvakter. På gatorna möter han cancersjuka som väntar in döden eftersom det inte finns några mediciner. Hemlösa barn berättar om den dagliga kampen på liv och död för att hitta mat ur soporna. Även sopgubbarna äter ur sopsäckarna. De har tur som ens har ett jobb, men lönen räcker inte till att äta sig mätt.
Venezuelas Socialistparti med presidenten Nicolás Maduro har förvandlat det tidigare relativt välmående landet till ett helvete.

Oljan har spenderats – inte investerats

Den socialistiska revolutionen med avlidne Hugo Chavez i spetsen var inte demokratisk. Men andelen fattiga minskade från runt hälften av befolkningen 1999 till knappt en fjärdedel 15 år senare.
Chavez sociala satsningar, så kallade misiones, innebar ökad tillgång till sjukvård, billigare mat och utbildning. Barnadödligheten sjönk och den förväntade livslängden ökade.

En sådan politik har varit möjlig tack vare oljan. Den har regnat som manna från himlen, men, till skillnad från Norge, har man inte sparat eller investerat pengarna.

När oljepriserna sjönk på världsmarknaden gick det inte längre. Nu råder hyperinflation och utbredd korruption.

Maduros misslyckande

I den svenska debatten brukar det från högerhåll hävdas att vänstern varit för okritisk till Venezuelas auktoritära regim. Det är lika upprörande varje gång. Det går att vara positiv till de tidigare framstegen för att minska fattigdomen – och samtidigt starkt fördöma det diktatoriska styret.
Chavez motto var "Fäderneland, socialism eller döden".
Nu återstår bara döden i Venezuela.

Maduros regering har misslyckats kapitalt och måste bort. Idealet om ett jämlikare Venezuela måste kunna leva vidare med en demokratisk regering som bättre kan förena folket.

avJonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM