Mejla

Daniel Swedin

Ebba Busch Thor saknar ord

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thor
Foto: Urban Andersson
Ebba Busch Thor

– Det språkliga modersmålet är svenskan, men vårt etiska modersmål är den judisk-kristna etiken.

Så sa Kristdemokraternas dåvarande partiledare Alf Svensson i en riksdagdebatt mot socialdemokraten Thage G. Peterson för 21 år sedan. Svensson ville - efter ett år av politiska skandaler - ha svar från regeringen vad man ville göra för att förstärka ”samhällets etiska grundvalar”.

Invandrare och flyktingar

Men han ville också - kristdemokrat som han är - att samordningsminister Peterson skulle erkänna offentligt att vår etik har rötter i åtminstone två abrahamitiska religioner.

Det gick bra för Alf Svensson och kristdemokraterna i valet som följde året därpå. 1998 gjorde man sitt bästa valresultat någonsin och 11,77 procent av svenskarna röstade på partiet.

Ebba Busch Thor tror att det kan bero på det där med det etiska modersmålet och nu ska hon, enligt en intervju med Dagens Nyheter, återuppliva begreppet.

Men nu är det inga socialdemokrater som ska förmås erkänna att svensk etik är hämtad från Mellanöstern, utan invandrare och flyktingar från Mellanöstern.

– Värderingskrisen har blivit mer påtaglig nu på grund av den stora invandringen. Den har funnits i Sverige sedan långt tidigare. Men den har inte gett samma konkreta verkligen påfallande problem som vi har nu, säger Busch Thor till tidningen.

Hedersförtryck, barnäktenskap, månggifte, om sådana saker måste man tala med invandrarna på det etiska modersmålet alltså.

Pensionärer är giriga

Vad hände med den egoism, likgiltighet och moraliska förflackning som Alf Svensson ville ta itu med när han pratade om etiskt modersmål? Åjo, Busch Thor tycker att det finns giriga människor i dag (svenskar som lagom till pensionen flyttar till Portugal) men sedan tar det stopp.

Borde det ändå inte - i en tid av ökande klyftor - finnas något mer att säga om girighet för ett kristdemokratiskt parti?

Ebba Busch Thors etiska modersmål har inget ord för konkurser eller betygsinflation, eller om ett skolsystem där marknadsföring ibland tycks gå före utbildningsresultaten. Inte ord för att privata vårdbolag gör jättevinster, har rekordstora aktieutdelningar och samtidigt vägrar gå med på löneökningar för de undersköterskor de har anställda.
Inte ord för att pengar avsedda för skola, vård och omsorg istället bygger upp privata förmögenheter som försvunnit till skatteparadis. Inga ord för oljliga direktörer som bara för att de känner rätt personer i de politiska partierna kan fortsätta dränera vår gemensamma välfärd på viktiga resurser.

Ja, nog har vi en värderingskris. Det har i alla fall svenskan ett ord för: kristdemokrati.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.