Irene Wennemo

Blir det Annie Lööf som släcker ljuset?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Centerns väljarbas har genom historien varit en motkraft till eliten. Nu verkar partiet ha förlorat stoltheten över att företräda denna grupp. I stället svansar de efter riskkapitalisterna.
Centerns väljarbas har genom historien varit en motkraft till eliten. Nu verkar partiet ha förlorat stoltheten över att företräda denna grupp. I stället svansar de efter riskkapitalisterna.

I går fick Annie Lööf nya dystra besked. Ett nytt bottenrekord för Centern sattes i gårdagens opinionsundersökning från ­Ipsos.

Redan tidigare i veckan fick hon dessutom se sig passerad av både V och SD när det gällde stödet från landsbygden. Inte ens i Centerns kärnområde har de längre en stark ställning.

Det är inte så konstigt.

Om partier ska bli framgångsrika måsta de lyckas förklara varför de finns och vad som är deras uppdrag. Centern har misslyckats med båda delarna.

Förlorad stolthet

Detta trots att bönder har haft ett unikt inflytande i svensk ­politik alltsedan medeltiden. De har varit en motkraft till ­eliten, antingen det varit adeln eller en framväxande borgarklass som styrt. Ja, när social­demokratin var som mest dominant under 1970-talet samlade Centern en folklig opinion också mot dem.

Centern och socialdemokratin har i sina bästa stunder lyckats balansera inflytandet från den elit som alltid flockas kring maktens köttgrytor. De har lyft in personer i politiken som ­inte kommit från Handelshögskolan eller fina juristutbildningar. Riksdagsledamöter som tycker att sunt förnuft och praktisk ­erfarenhet väger tyngre än ­myriader av högskolepoäng.   

För att lyckas med detta ­måste man vara stolt över sitt förflutna och de grupper man ­företräder. Denna stolthet ­verkar Centern ha förlorat.

Känner sig övergivna

Det finns inget ödesbestämt

i Centerpartiets nedgång. Trots att bönderna blivit allt färre har urbaniseringen förändrat gränserna mellan periferi och cent­rum. I samma takt som stor­städerna växer, kan krympande småstäder hamna i ett ohjälpligt bakvatten.

Väljarbasen har inte försvunnit. Det är tron på att Centern företräder denna bas som har gått förlorad.

Många har känt sig övergivna av centerledningens Stureplansfokus. Både väljarstöd och medlemsantal har rasat.

Glädjer riskkapitalister

Nästa val kommer antagligen inte handla om den välmående medelklassen i storstäderna. Det kommer avgöras av de ­stora grupper som känner sig lämnade därhän av en moderatledd regering.

Annie Lööf har inte ställt sig på deras sida. Hon har gjort sitt val. Den fråga som hon lyfter är företagens villkor. Hon vill hellre glädja riskkapitalister i vård och skola än de väljargrupper som tidigare trofast röstat på Centern.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN