Mejla

Irene Wennemo

Har Borg & Svantesson gett upp jobbpolitiken?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Arbetsmarknadsministern tänker inte presentera en enda proposition före valet

Foto: Lina SIksjö
Regeringen verkar ha gett upp arbetsmarknadspolitiken.

Inte ett enda förslag. Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson har meddelat att hon inte kommer att presentera en enda proposition till riksdagen före valet. Detta trots att arbetslösheten är fortsatt hög. Hårdast drabbade är de som försöker etablera sig på arbetsmarknad­en.

Det tar allt längre tid att få ett jobb som det går att försörja sig på.

Gick till val med patentmedicin

Den borgerliga regeringen gick 2006 till val på att de hade en patentmedicin mot arbetslöshet och utanförskap.

Med ökade ekonomiska drivkrafter för individer och företag skulle fler bli anställda. De lågproduktiva skulle få sänkta löner, bli mer attraktiva att

anställa och samtidigt få mer kvar i plånboken på grund av skattesänkningarna. Jobb­skatteavdrag, försämringar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen, skattesänkningar och subventioner till före­tagen infördes i raskt takt.

Nu har vi fått facit.

Har kostat miljarder

Reformerna har kostat miljarder och arbetslösheten har trots detta bitit sig fast. Det stora problemet är alla de som varken jobbar eller studerar och som

ofta har hoppat av skolan i förtid. Dessa grupper har inte kommit en centimeter närmare arbetsmarknaden. Antalet unga med förtidspension – vilket cyniskt nog heter aktivitetsersättning – blir allt fler. Även unga i FAS 3 har fortsatt att öka, bara under förra året med hela 70 procent. Och antalet unga med social­bidrag ligger på skyhöga nivåer.

Högre arbetslöshet i dag

Moderaternas patentmedicin fungerar bevisligen inte på de verkliga problemen. Arbetslösheten är i dag högre än när de tillträdde.

Det borde vara uppenbart att det krävs ytterligare åtgärder. Förklaringen är nog att de inte vet vad de ska göra. Idéerna är slut.

avIrene Wennemo

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM