Om du vill påverka EU gör det nu

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det var ett gäng avslappnade och nöjda stats- och regeringschefer som släntrade ut från toppmötet i Bryssel i går. Såren efter förra årets uppslitande konflikter om Irak börjar läka.

I rasande takt hade medlemsländerna enats om så vitt skilda frågor som att skärpa kampen mot terrorismen och på allvar ta sig an den dåliga tillväxten inom EU-området.

Exakt hur EU ska uppnå dessa mål är mer oklart. Därav enigheten.

Konflikterna blir tydliga först när de övergripande målen bryts ned till konkret politik. Hur ska kampen mot terrorismen göras effektivare utan att man ruckar på rättssäkerheten? Exakt hur ska EU:s inre marknad bli mer flexibel utan att den europeiska sociala modellen urholkas?

På andra områden var toppmötet befriande konkret. Miljön fick en framskjuten plats i arbetet för ökad tillväxt. Mötet antog bland annat Margot Wallströms förslag om en handlingsplan för miljöteknik.

Vidare gav man tummen ned för direktiv för en gemensam tjänstemarknad som EU-kommissionen tagit fram. Direktivet skulle, om det omvandlas till lagstiftning, i princip innebära att alla offentliga tjänster som skolan och vården skulle konkurrensutsättas på marknaden. Även kollektivavtalen skulle vara i farozonen. Men både Sverige, Frankrike, Belgien och Finland argumenterade emot direktivet.

Därmed blir det inget. Inte nu. Inte på det viset.

Toppmötet beslutade också att återuppta förhandlingarna om en ny EU-konstitution. Redan i juni ska det irländska ordförandeskapet presentera ett nytt förslag till konstitution.

Det betyder att det är bråttom för den som vill vara med och påverka EU:s framtid.

Riktigt bråttom.

Den svenska regeringen har några förslag. Bland annat vill man skriva in rätten att driva en restriktiv alkoholpolitik och ta nationella hänsyn till hälsa och miljö. Sverige vill även stryka den text i det nuvarande förslaget, som säger att EU:s mål är ett starkt, gemensamt försvar.

Det är utmärkt.

Men det räcker inte.

På minst två andra områden borde Sverige driva en egen linje. För det första: Rätten till gränsöverskridande fackliga konflikter. Frågan har under flera år varit en av Europafackets viktigaste, men inget av EU:s medlemsländer har tagit den riktigt på allvar.

För det andra: Miljöfrågorna. Miljökommissionär Margot Wallström har föreslagit att ett ”grönt protokoll” ska läggas till konstitutionen, på samma sätt som det i dag finns ett socialt protokoll. Det borde vara möjligt. Ett grönt protokoll påverkar varken maktbalansen eller några andra kontroversiella delar av konstitutionen. Men enligt en diplomat med insyn i förhandlingarna är ”intresset för ett grönt protokoll obefintligt” bland de andra medlemsstaterna. Detsamma gäller rätten till fackliga gränsöverskridande åtgärder. Den frågan är kallare än isen i EU-diplomaternas mineralvatten.

Så kan man också skriva ut de senaste årens högervåg.

Desto viktigare att just Sverige så länge som möjligt håller liv i förslagen. Vem ska annars göra det?

Jesper Bengtsson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.