Mejla

Jesper Bengtsson

Thailand är fast i våldet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

36 döda och minst 250 skadade. Militär som skjuter mot rödskjortor och poliser som skjuter mot militären. Hade inte oroligheterna varit så begränsade till några kvarter i Bangkok hade man kunnat tala om ett inbördeskrig.

Problemet är att det just nu inte finns någon rimlig väg ut ur det thailändska kaoset. En våldsam upplösning skulle få den sittande regeringen att framstå som brutal. Dessutom skulle de stärka intrycket av militärstyre.

En seger för rödskjortorna skulle å andra sidan visa att den thailändska politiska makten är tillgänglig för den som kan uppbåda tillräckligt mycket muskler på gatorna. En livsfarlig utveckling som ofelbart skulle leda till fler våldsutbrott.

Just nu har rödskjortorna också lite svårt att förklara sitt slutmål. De krävde att parlamentet skulle upplösas. Det kommer det göra i september. De krävde ett nyval, och det får de i november. Detta måste uppfattas som en seger.

Problemet, som skribenten Voronai Vanijaka konstaterade i gårdagens Bangkok Post, är att detta inte räcker för den förre premiärministern Thaksin. Han lever i exil efter kuppen och har dömts för korruption. Han vet att han inte kan återvända om krisen får en fredlig och demokratisk upplösning. Han vet att en våldsam upplösning, kanske en kupp ledd av hans egna anhängare i polisen och militären, är hans enda chans.

Genom sin PR-firma Amsterdam & Peroff uppmanade han i går FN att ingripa och medla mellan parterna. Det måste nästan skrivas på det tragikomiska kontot. När människorättsgrupper krävde att FN skulle utreda Thaksins övergrepp mot de mänskliga rättigheterna i hans så kallade krig mot drogerna för några år sedan svarade han med sedvanlig arrogans att ”FN är inte min far”.

Medling och samtal är nödvändigt just nu. Det är också exakt vad EU och Sverige måste kräva i det upphettade läge som råder. Och när krisen är över måste en ny folklig rörelse av den sort som ledde fram till en ny thailändsk konstitution på 1990-talet ta sin början. Men omvärldens uppmaning att samtala måste riktas även till Thaksin. Han skulle kunna stoppa krisen.

Det skulle räcka med ett enkelt telefonsamtal till rödskjortornas ledningscentral.

Av: Jesper Bengtsson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.