Ledare

Seglande Sahlin

Av: 

Katrine Marçal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kapten Mona  Mona Sahlins tal var fullt av nautiska metaforer – skutan Sverige behövde Mona vid rodret för att rida ut finanskrisstormen.

LEDARE

”Jämlikhet är bra för ekonomin”, har Handelshögskolans social­demokratiska studentklubb skrivit på sitt plakat. Kommunals blåsorkester är stabil som få och partiledaren ser ut som att hon vill vinna valet. Fast kallt var det.

Första maj i Stockholm drog rekordpublik (det säger dekanske varje år) men i går samlades 6?000 människor på Norra Bantorget under vajande röda ballonger. Oppositionsborgarrådet Carin Jämtin talade om de unga: ”stadens tillväxt börjar med barnens uppväxt” (en slogan som Handelshögskolans socialdemokratiska studentklubb antagligen applåderade).

En sjättedel av Stockholms barn växer upp i fattiga förhållanden och det är just de små barnen som har varit de stora förlorarna under mandatperioden.

Varje vecka vräks en barnfamilj någonstans i Stockholm.

Socialdemokraterna vill sätta stopp för detta, bygga hyresrätter (i stället för att sälja ut dem) och satsa på mindre grupper i förskolan.

Carin Jämtin höll sig kortare än hon brukar. Sedan klev Mona Sahlin upp i talarstolen och ägnade sig åt nautiska metaforer. Sverige var ett skepp, finanskrisen en storm och det hela slutade med att Sahlin skulle ta över rodret från Reinfeldt. ”Finanskrisen fritar ingen från ansvar”. Regeringen har misslyckats med sin jobbpolitik och det kan de inte skylla på krisen, konstaterade Sahlin. ”Man kan inte föra en politik som bara fungerar i hög­konjunktur”.

Socialdemokraterna vill laga a-kassan. Taket ska höjas från 680 till 930 kronor om dagen nästa år. Och till 950 kronor året därpå. Då får man 80 procent av en lön på 26 500 kronor. I dag är taket 18 700 kronor och bara en av tio som arbetar heltid får 80 procent av sin lön. Försäkringen har blivit alltmer urholkad.

”Möjligheternas land” är Social­demokraternas nya paroll. Det låter som en titeln till en Springsteen-låt men det är trots det ganska oklart vad Sahlin

menar med begreppet. Däremot verkar hon mena allvar med att Sverige efter fyra år med Reinfeldt behöver förändring – inte fortsättning.

Vi behöver verkligen en regering som inte ser sänkta skatter, ökade klyftor och att göra livet jobbigt för sjuka och arbetslösa som ett magiskt recept som kan lösa alla samhällsproblem.

Dessutom: ”Jämlikhet är bra för ekonomin”.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!