Mejla

Eva Franchell

Hur mycket vet Fredrik Reinfeldt?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Statsministern har entledigat ett statsråd. Det gick blixtsnabbt, bilderna på Sven Otto Littorin raderades redan samma dag på sovjetiskt vis ur regeringens bildarkiv.

Så tackar man knappast en uppskattad kollega.

På en presskonferens i Rosenbad sa en mycket behärskad Fredrik Reinfeldt att Sven Otto Littorin begärt entledigande av familjeskäl. Några sammanbitna ord och sedan var sessionen slut.

Så tar man knappast farväl av en partikamrat som betytt mycket för de nya Moderaterna.

Det krävs ingen pr-konsult för att förstå att Fredrik Reinfeldt till varje pris försöker undvika att det hela utvecklas till ”affären Littorin”.

Redan i går rapporterade Aftonbladet att Sven Otto Littorin utpekats för ett brott som kan ge fängelse. Brottet skulle ha skett i valrörelsen 2006 då Sven Otto Littorin var partisekreterare, det vill säga en av partiorganisationens högsta chefer.

Uppgifterna ska vara mycket trovärdiga och avslöjar i så fall att brottet ska ha begåtts veckorna innan Littorin blev arbetsmarknadsminister.

Det innebär att Sverige kan ha haft en brottsling i regeringen. Frågan är i sådana fall hur mycket statsministern visste och om han i sin tur skyddade en brottsling.

Fredrik Reinfeldts operation mörkläggning väcker frågor som svenska folket har rätt att få svar på. Han måste undanröja varje misstanke om att han, statsministern, skyddat en brottsling.

Kom ihåg att Fredrik Reinfeldt och inte minst Sven Otto Littorin femton år senare fortfarande anklagar Mona Sahlin för att ha köpt en Toblerone på regeringskortet. Minns också vad Fredrik Reinfeldt sa när Lars Danielsson avgick:

”När makten försöker dölja sanningen får man känslan av att makten skyddar sig själv”.

Den här gången är det allvar och nu är det Fredrik Reinfeldt som måste avslöja sanningen.

Ligger det ett brott bakom Sven Otto Littorins avgång är det höjden av omoral att skylla på familjeskäl.

Arbetsmarknadsministern har redan avgått, men statsministern sitter kvar och frågan är vad han kände till om affären Littorin.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell