ÅSIKT

Det går inte att lita på Centern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYR≈N

I småländska Högsby har alliansblocket färre mandat i fullmäktige än de rödgröna. Situationen är inte så olik opinionsläget nationellt. Men här har Alliansen valt att ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna. Och det är inget de hymlar med.

– Det stämmer. Vi har gett SD möjlighet att utöva den makt de faktiskt har, svarade kommunstyrelsens ordförande Stihna J Evertsson när Dagens Samhälle frågade om detta förra året.
– Jag har inga skrupler, jag har inget besvär med att arbeta tillsammans med dem, sa kommunfullmäktiges ordförande Anders Ek till SR efter valet 2014.
Vilket parti tror ni de här två företräder? Svaret är Centerpartiet.

Ledningen har börjat vackla

Annie Lööf har länge försökt profilera sig som garanten för ett SD-fritt alliansalternativ. Men under ytan skaver exempel som Högsby och Gävle där partiet satt sig i beroendeställning. Och nu har även den nationella ledningen börjat vackla.

Beskedet som Alliansen gav förra veckan om att de var beredda att ge SD ordförandeposter i riksdagens utskott var förvirrat. En av de som inledningsvis försvarade linjen hårdast var C:s vice ordförande och gruppledare i riksdagen Anders W. Jonsson.

Han hävdade bestämt att SD inte ges makt av ordförandeposter. Detta trots att ordföranden planerar utskottets verksamhet, representerar Sverige i internationella sammanhang och kan använda sin plattform för att opinionsbilda. Inte minst har ordföranden utslagsröst vid oavgjorda omröstningar.

Virrigheten förstärktes när pressmeddelanden från 2014 började cirkulera i sociala medier där Anders W. Jonsson själv kallar ordförandeposterna för "viktiga roller" när C tillsatte dem.

Sen kollapsade charaden. Annie Lööf backade från allianslinjen och nu ligger partierna i öppet bråk om vad som hände. Hur öppningen för SD tog form är fortfarande oklart.

Obehagligt för liberala väljare

För de liberala väljare som valt C med anledning av den rakryggade hållningen mot främlingsfientlighet och högerpopulism bör de senaste dagarnas alliansförvirring te sig rätt obehaglig. Om vice ordförande skickas ut för att vilseleda på det här sättet är kanske inte den principiella hållningen så glasklar som många tror.

Frågan är också vad som händer med Annie Lööfs egna ambitioner om valresultatet blir en besvikelse. Det är nog ingen hemlighet att Lööf ser sig själv på en tung position i framtiden, kanske till och med den tyngsta. Med valbudskapet "Nytt ledarskap för Sverige" kan inte målet vara något annat.
Finns inte risken att principerna till slut sviktar, att Alliansen i slutändan gör sig beroende av SD? Tycker ni det verkar osannolikt att Centern skulle vara kapabelt till detta är det bara att titta på Högsby.

avKalle Sundin

ARTIKELN HANDLAR OM