ÅSIKT

Fälldin formade landet vi lever i

Foto: SATTE VARDAGEN I FOKUS Thorbjörn Fälldin var en politiker som trots sina många år i riksdagen behöll ett perspektiv som satte människors vardag i fokus.
LEDARE

25 juli 2016

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Thorbjörn Fälldin

Det är inte så många politiker som har haft förmågan – och fått tillfället – att påverka det ­moderna Sverige i grunden. Och de allra flesta av dem har varit socialdemokrater. Några få har kommit från andra partier. Thorbjörn Fälldin var utan tvekan en politiker som gjorde avtryck. Han var med och formade det politiska landskap och det Sverige vi lever med i dag.

Upptakt till blockpolitik

I svensk politik finns det ett före och ett efter den 19 september 1976. Det går knappast att överskatta betydelsen av att Thorbjörn Fälldin i spetsen för en borgerlig allians lyckades vinna majoritet i riksdagen. 44 års permanent socialdemokratiskt regerande satte sina spår, inte minst i sinnet. Regimskiftet 1976 förändrade förutsättningarna i svensk demokrati. På många sätt blev det den trevande och ganska stappliga upptakten till den blockpolitik som nu tycks vara på väg att falla samman. Å andra kan det sägas att den politiska kursen i mångt och mycket låg fast under 1970-­talet. Utbyggnaden av välfärdssystemen fortsatte under de borgerliga regeringarna. Staten bedrev en aktiv industripolitik, till e­xempel i varvsnäringen där det inte gick så bra och i stålbranschen där det gick bättre.

Inriktningen på marknader och privata lösningar kom senare.

Miljön blev en profilfråga

På ett område sätter Centerpartiets framgångar under 1970-talet fortfarande spår i vår politiska debatt. Med Fälldin fick Sverige en politiker som gjorde miljön till en profilfråga. Minnet av Thorbjörn Fälldin kommer på gott och ont att ­vara förknippat med motståndet mot kärnkraften. Efter 1970-­talet finns det knappast någon politisk strateg – utom möjligen i just Centern – som kan bortse från miljöopinionen.

Utgick från vardagen

Många av de citat som Fälldin lämnat efter sig känns en smula ålderdomliga i dag. De fälldes i ett annat Sverige, i ett annat ­politiskt sammanhang. På 1970-talet dominerade folkrörelserna den svenska politiken, och Thorbjörn Fälldin var i hög grad en folkrörelsepolitiker. Centerrörelsen fanns på riktigt, och ur den växte den styrka som förde Fälldin till regeringsmakten. Trots sina många år i riks­dagen och i regeringskansliet behöll Thorbjörn Fälldin – ­precis som till exempel Gunnar Sträng – ett perspektiv som ­utgick från den vanliga männi­skans vardag. Och kanske är det just det perspektivet han främst borde kommas ihåg för.

ARTIKELN HANDLAR OM