ÅSIKT

I nazisters värld är alla förrädare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Prideparaden, medier och, moderater är alla måltavlor för högerextremister.
LEDARE

Vad är det som förenar Prideparaden, media och moderater? De är alla mål­tavlor för högerextremister.

Roger Fredriksson (M) är kommun­styrelsens ordförande i Ronneby. Varje dag innan han sätter sig i bilen kollar han att det inte sitter något farligt under den. Han berättar för Svenska Dagbladet att Nordfront, en sida knuten till nazistiska rörelser, har pekat ut flera politiker som folkförrädare.

– Hade det varit islamister skulle det ­varit ramaskri, sa Roger Fredriksson till SvD.

Lever under hot

När kommunfullmäktige i Ronneby ­skulle anta en handlingsplan mot våldsbejakande extremism stod en kartong med bombliknande föremål vid stads­huset, skriver samma tidning.

Kommunpolitiker saknar det skydd som många rikspolitiker har, men lever ändå med hot och utsatthet. Vänsterpartisten Mohammad ­Abdulkarim i Landskrona fick en sprängladdning ­inkastad genom sin brevlåda förra veckan. Dörren fick ett stort hål av explosionen.

– Han är inte Sverigedemokrat eller ­högerextrem utan vänsterpartist, det ­talar emot att det skulle vara politiskt ­motiverat, sa polisen till Helsingborgs Dagblad.

Kanske är det inte politiskt motiverat, det får polisens utredning visa. Men att han är vänsterpartist är ett ogrundat ­argument för att han inte kan vara politiskt hotad.

Attackerna är på allvar

I helgen kuppades Pridetåget i Stockholm av Nordisk ungdom, en höger­extrem organisation. Och Pridetåget har varit föremål för attack förr. År 2003 attackerade högerextrema publiken och deltagare med flaskor.

Media, moderater och Prideparaden är måltavlor för högerextremister. Alla som inte köper deras förvridna världsbild är landsförrädare, det är något som måste tas seriöst av polisen.

Detta av den enkla anledningen att ­hoten och attackerna från högerextrema i allra högsta grad är på allvar.

ARTIKELN HANDLAR OM