Mejla

Somar Al Naher

All anledning att vara rädda

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

VÄXANDE PROBLEM Efter misshandeln mot Showan Shattak var stödet stort, men idag är det tyst om det nazistiska våldet, trots att högerextremismens mest våldsamma grupper är det som växer.
VÄXANDE PROBLEM Efter misshandeln mot Showan Shattak var stödet stort, men idag är det tyst om det nazistiska våldet, trots att högerextremismens mest våldsamma grupper är det som växer.

LEDARE

23 JULI 2016

I går kom domen från Malmö tingsrätt. Trots att Showan ­Shattak misshandlades så pass allvarligt att han nästan dog döms ingen för mordförsök.

Det var den 8:e mars 2014 som fyra feminister attackerades av ett gäng nazister. Feministerna hade deltagit på den årliga ­manifestationen ”Ta natten tillbaka”.

Syftet var att manifestera kvinnors rätt att vistas ute ­nattetid utan att behöva vara rädda. I samband med demonstrationen på Möllevångstorget ägde attacken rum.

Ingen rolig läsning

Nazisten Andreas Carlsson dömdes till tre års fängelse för grov misshandel av två personer men den andra nazisten som stod åtalad frias på alla punkter. Det gick enligt rätten inte att peka ut av vem och när Shattak blev misshandlad. Det lär komma en hel del ­analyser av den juridiska ­processen. Men bortsett från den kan vi konstatera en sak: Nazisterna menar allvar med sitt våldsutövande. Domen är ingen rolig läsning, den påminner om att höger­extrema utgör ett allvarligt hot för den som kommer i deras väg. De är beredda att skada, i värsta fall döda, människor på öppen gata.

En lam debatt

Det har gått fem år sedan ­Utøya. Fyra år sedan Peter Mangs dömdes för två mord och flera mordförsök. Tre år sedan nazisterna attackerade barn­familjer i Stockholmsförorten Kärrtorp. Debatten har många gånger präglats av en slags lika-goda-kålsupare-anda. Att antirasister och feminister på vänsterkanten har sig själva att skylla. Visserligen var stödet stort för Showan Shattak direkt efter ­attacken, möjligtvis för att han låg i koma och hans liv svävade i fara. Men i dag är det tystare.

Det är svårt att låta bli att ­undra om debatten kring det ­nazistiska våldet hade varit lika lam om det hade varit radikala islamister som spöat feminister nattetid. På självaste internationella kvinnodagen.

Agerar på egen hand

Enligt en granskning som ­Expo har gjort av den svenska högerextremismens aktiviteter ser vi en radikalisering, där de mest våldsamma grupperna också är de som växer. En oroväckande trend är att individer agerar på egen hand men hämtar näring från den rasideologiska miljön. Det är så vi ska förstå så kallade medborgargarden och attackerna på flyktingboenden. Det finns all anledning att ­vara rädd för de högerextrema.

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Somar Al Naher

Nazism