ÅSIKT

Osolidariska moderater ska inte få trotsa lagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

avJonna Sima

LEDARE

Moderatstyrda Ekerö kommun sätter stopp för sitt flyktingmottagande från och med nästa tisdag. Beslutet bryter mot den lag som infördes tidigare i år som tvingar kommuner att ta emot ett antal flyktingar.

Den nya lagen ska sprida ansvaret solidariskt. Hittills har storstadskommunerna, men också mindre orter som Ljusnarsberg, Norberg och Hultsfred, dragit ett stort lass för Sveriges flyktingmottagande.

Samtidigt har andra kommuner helt sluppit undan ansvar.

Ekerö kommun är inte ensamma om att motsätta sig den nya lagen. Tidigare i höstas skrev 23 av Stockholms läns 26 kommunalråd – samtliga moderater – på ett upprop till regeringen där de uppmanade att utslussandet av nyanlända skulle stoppas. Deras huvudargument var bostadsbrist och krångliga byggregler som gör det svårt att snabbt bygga nya bostäder.

Stötande egoism

Hade det inte gällt något så allvarligt som att ordna temporära boenden för människor som flytt krig och förtryck skulle man nästan kunnat skratta åt den moderata egoismen. Nu är den bara stötande.

Naturligtvis går det inte att trolla fram bostäder. Men i andra kommuner har man löst det med tillfälliga bygglov och tillfälliga bostäder för att hantera en krissituation.

För till exempel Ekerö handlar det inte heller om någon massinvasion av nyanlända till kungen och drottningens hemkommun. I år är de tilldelade 104 personer och för nästa år 153 personer.

Att det är just några av landets mest välbärgade kommuner som inte vill ta emot flyktingar är inget nytt. De har egentligen aldrig gjort det, oavsett hur det svenska flyktingmottagandet sett ut.

Bostadsbristen egenskapad

På listan över de som tagit emot minst flyktingar per tusen invånare återfinns flera kommuner med landets rikaste invånare. Ekerö, Danderyd, Vaxholm, Vellinge, Värmdö, Lund...

Många av dem har också med politiska beslut effektivt sett till att skapa den bostadskris som de nu hänvisar till som argument till varför ett mottagande är omöjligt.

Moderatstyrda kommuner har i rask takt sålt av sina allmännyttiga bostäder. Sedan klagar man på att det inte finns några lägenheter tillgängliga.

I Vallentuna har kommunen till och med anlitat den moderata spinndoktorn Per Schlingmann för att få folk att flytta till kommunen. Men bara personer som kan köpa sin bostad. Flyktingar är inte välkomna.

Det är svårt att tvinga moderater att bli solidariska. Men samhället kan inte se mellan fingrarna när kommuner bryter mot lagen. De moderata kommunalråden ska inte kunna obstruera på det här sättet ostraffat.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM