Mejla

Fredrik Virtanen

För Janne Josefsson finns inga sanningar

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: svt
Från onsdagens debatt i Aktuellt, med Janne Josefsson, Nike Nylander och Jan Helin.

Politiker har i alla tider, när de fastnat med händerna i syltburken, skyllt på media. Journalister är förstås ett elände när man gjort bort sig. Vore skönast om de inte fanns. Fast de är bra att ha när någon annan gjort något dumt.

De som systematiskt fastnar i syltburkar, som högerextremister och högerpopulister av typen Sverigedemokraterna och Donald Trump, har störst anledning att lansera teorier om att medier ljuger. Ungefär som ”judepressen” på 30-talet. Senast var Trumps debattförlust mot Hillary Clinton mediernas fel. Samt mikrofonens.

Högerextrema konspirationsteorier letar sig allt oftare in i alltmer ängslig mainstreammedia. Expressens ledarsida har minst tre gånger i år skrivit att media mörklägger. Det har gjort mig osäker på om jag kan lita på Expressen. Annars har jag mycket högt förtroende för medier, sannolikt eftersom jag är journalist själv och råkar veta att det som rapporteras är sant.

Men misstag sker. Och problem finns.

SVT ”Aktuellts” publicistiska haveri har skadat förtroendet. Att bjuda in en nazianstruken tidning fick det att vända sig i magen på många människor. ”Aktuellts” ansvarige utgivare Ulf Johansson medgav att det inte gick ”så bra som jag hoppats” och SVT:s programdirektör Jan Helin konstaterade att det var dålig journalistik.

Eller rättare sagt, det var inte journalistik. Det var debatt. Och ”det finns inte två sidor av saken alla människors lika värde”, inte enligt den värdegrund ett public service-företag – än så länge – måste ha.

Där kunde det ha varit slut. Alla överens. Misstag begicks, vi skärper oss, låt oss gå vidare.

Men då dundrade SVT Göteborgs Janne Josefsson in. Han insåg att denna pudel hotade hela hans existens som ”han sa, hon sa”-journalistikens gudfader. Tänk om ”Opinion live” också ska behöva bedöma om gäster talar sanning eller sprider konspirationsteorier? Då blir det ju omöjligt att servera prisvärd röra-om-i-grytan-journalistik. Så kan vi icke ha det.

Så Josefsson undrade om Sverigedemokraterna, som bevisligen är i tv dagligen, inte heller ska få komma till tals. Som om SD vore ett nazistparti fortfarande. Det var konstigt och Jimmie Åkesson borde testa en anmälan till Granskningsnämnden. Men Josefssons

poäng var att det inte bör finnas gränser i debatten. Journalistiken ska inte erkänna några sanningar.

Den rådande debattifieringssjukan är problematisk. Än värre blir det när en berömd journalist anammar den nya högerpopulistiska postsanningspolitiken. I det tankemönstret är Trumps lögner inte lögner, de är debattämnen. Allt kan relativiseras.

Men om vanligt folk (licensbetalare) inte ens kan lita på prestigefyllda ”Aktuellt” – vem kan de lita på?

Nu är den gränslöse Josefsson inte ensam, det ska medges. Många borgerliga opinionsbildare kämpar för att extremister ska tas in i finrummen. Jag tror tvärtom att journalistikens ansvar är att granska och kalla lögner för lögner.

Låt oss ordna en debatt om saken? Röra om i grytan! I kväll några glada nazister!

I morgon pedofilernas riksförbund som hävdar att media mörklägger fakta om att barn njuter av sex!

Välkommen till kvällens ”Aktuellt”!

avFredrik Virtanen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM