Mejla

Pernilla Ericson

Alla drabbas av bilbränderna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Per-Olof Sännås / AFTONBLADET / 7240

Vi måste gå till botten med det här brottet.

"Vad fan håller ni på med?" röt Stefan Löfven i radio efter bilbränderna i Lysekil, Alafors, Falkenberg, Trollhättan och Göteborg. En statsminister ska kanske inte svära i radio, men Stefan Löfven sätter ord på den ilska som människor känner. Han riktade sig direkt till förövarna när han satte ord på den skada de gör. Samtidigt påpekade han att bränderna var så koordinerade att det nästan såg ut "som en militär operation", och att det är viktigt att invänta resultatet av utredningen för att kunna dra några slutsatser.
Uppemot 100 bilar har brunnit i vad som nu misstänks vara en samordnad attack under måndagskvällen. Svartklädda gestalter krossade bilrutor, hällde in brännbar vätska och tog sig sedan snabbt därifrån. I Trollhättan har det även kastats sten mot polisen. Brottsrubriceringarna efter bränderna under måndagskvällen är grov mordbrand, skadegörelse, våldsamt upplopp och uppvigling.

”Ansvar att bryta utvecklingen”

Politikerna reagerar starkt efter attackerna, och kallar dem allt från "meningslös vandalisering" till "avskyvärda dåd". Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson riktar kritik mot Stefan Löfven och säger: "Det är inte regeringens fel att det brinner bilar. Men regeringen har ett stort ansvar att bryta den utvecklingen."

Bilbränderna är inte ett nytt fenomen. Elva bilbränder i Halland 2012 fick polisen att tala om olika kategorier av bränder. Allt från försäkringsbedrägerier, till ungdomsgäng som hämnas på någon eller vill göra revolt. Under de våldsamma upploppen i Husby 2013 brann ett 70-tal bilar på några få dagar. Det går ännu inte att säga om det är liknande orsaker som ligger bakom måndagskvällens bränder, men det står klart att det är ett brott som kräver krafttag. Redan i dagsläget kan det ge sex års fängelse.
– Vi har höjt straffen rejält för grov skadegörelse och vi kommer också i höst att lägga en proposition om attacker mot blåljuspersonal, som kan följa i spåren av detta, sa Stefan Löfven i Ekots utfrågning.

Påverkar tryggheten

Bilbränder utförs av några få men gör enorm skada. Först och främst för de utsatta – för den som inte har försäkrat bilen kan en bilbrand vara ekonomiskt förödande. Men det är också ett brott som direkt påverkar tryggheten i det drabbade området. Lika mycket som vi pratar stränga straff, måste vi gå till botten med varför den här typen av brott sker.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE