Mejla

Linnea Swedenmark

Politiken får de unga att jaga efter svenssonlivet

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Alkoholkonsumtionen bland 15-åringar går hela tiden neråt och är nu den lägsta sedan den började mätas på 1970-talet. Brottsligheten bland unga går också ner.

Ny Generation organiserar kristna skolgrupper och är en av ungdomsorganisationerna som växt snabbast i Sverige. För några år sedan beskrev Sveriges radio det som en ”aggressiv kristen mission på skolor”.

Men trots allt detta är dagens unga en inte generation av småpräktiga kristdemokrater. De är vänster, tror på jämlikhet och antirasism.

■ ■ ■

Det var de amerikanska tjejerna jag såg upp till som tonåring. På lördagskvällar samlades jag och mina kompisar för att se filmer om milkshakedrickande ungdomar som levde på platser där solen alltid sken. De var motsatsen till Svenssonlivet, som var vår mardröm. Några år senare är det få som känner så.

I efterhand går det att se hur politisk rädslan för radhusen var.

”American beauty”, ”Revolutionary road” och ”Virgin suicides”. De stora succéfilmerna handlade förut om tristessen i vardagen. I dag är det en annan typ som går på bio: ”Hungerspelen” och ”Divergent”.

Filmer som handlar om att samla mod och protestera. Unga ser filmerna och läser sen riktiga rubriker om högerextremism i Europa. Rasister kommer till deras skolor för att kampanja.

Unga vuxna blir bussade till Norge efter studenten och får hoppas på att deras föräldrar ställde dem i bostadskö som barn. Det som förut sågs som en självklarhet är i dag ett mål. Unga kan inte längre identifiera sig med filmer som målar upp trygghet och radhus som något obehagligt.

■ ■ ■

Varannan mellan 18 och 26 år bor hemma hos sina föräldrar, men i princip ingen uppger att det är frivilligt. Allt fler känner oro över att inte hitta en bra bostad. Etableringsåldern, då tre av fyra i en årskull har arbete, stiger och är nu 28 år.

Utan jobb blir det svårare att få bostad och utan ett hem blir det svårt att skaffa familj så vi föder barn allt senare. En ond politisk cirkel som skapar maktlöshet.

Med den verkligheten är det  inte konstigt att unga är vänster. Filmer som handlar om att kämpa är närmare vardagen än ett liv med för mycket säkerhet.

Politik är inte bara riksdagsdebatter och marginalskatter. Om Stefan Löfven vill vinna måste han lyckas kombinera riktiga politiska förslag med tro på framtiden. Visa att trygghet inte bara är ett ord och att det lönar sig att protestera mot rasism. Bostäder är inte en omöjlig vision och jämlikhet lönar sig.

Unga är vänster och vill ha något riktigt att tro på. Den som kan ge det kommer kunna fira på valnatten och flera år framöver.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN