Mejla

Daniel Swedin

Regnhotet kräver en ny miljöpolitik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Regnet faller i sydvästra Sverige, med jordskred och översvämningar som ­resultat.

I halländska Getinge har räddningstjänsten förklarat att läget är katastrofalt. Omkring 50 människor har evakuerats och flera skolor och förskolor höll under gårdagen stängt. Räddningstjänsten i Halland har kallat in hemvärnet för att bygga skyddsvallar som hindrar vattnet.

I norra Bohuslän har regnet stoppat ­både bil- och tågtrafik. E6:an är översvämmad och trafiken leds om, i går stod tågen helt stilla.

SMHI varnar dessutom för nya regn- och åskstormar längs västkusten i dag.

Extremvädret blir värre

Regnet faller och påminner om att ­klimatförändringar inte bara är tropiska stormar. Det är också ett skyfall i Bohuslän och Halland.

På fackspråk kallas det extremväder, det korta och intensiva regnandet under våra sommarmånader. Ett varmare klimat väntas leda till mer extremväder och beräkningar som gjorts visar att ett skyfall kommer ge 20–30 procent mer regn om 90 år.

Samtidigt visar ny forskning att havsnivån runt svenska kuster stiger mycket snabbare än snittet på grund av varmare klimat och att det regnar mer än tidigare.

I framtiden kan en översvämning eller ett regnoväder komma att lägga hela Blekingekusten – med staden Karlskrona – under vatten, enligt SMHI. I Skåne hotas på sikt 23 000 hus att slukas i det stigande vattnet, menar den skånska länsstyrelsen i en prognos.

Krävs politiskt mod

För något år sedan presenterade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en rapport som visade att 18 svenska tätorter har betydande risk för översvämningar. 40 000 arbetsplatser i Göteborg och 17 000 boende i Karlstad kan drabbas hårt om vattnet fortsätter stiga.

Det här är en utveckling som kräver­ politiskt mod – ­både vad det ­gäller klimatet och hur man ska hantera katastroferna när de inträffar. Vår nuvarande regering, som sänkt ­både de miljöpolitiska ambitionerna och resurserna till kommunernas kris­beredskap, saknar upp­enbart det modet.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin