ÅSIKT

Miljöpartister kan inte älskas av alla

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Miljöminister Åsa Romson och utbildningsminister Gustav Fridolin.
LEDARE

Dags att vakna upp nu, miljöpartister. Ni sitter faktiskt i regeringen.

Ingen betvivlar att det är en stor omställning att gå från miljömupp till minister. Men nu sitter ni där ni sitter och det innebär att ni får ta en del skit.

Då går det inte att ångra sig och backa undan. En minister kan inte älskas av alla.

Viktigare saker

Gustav Fridolin kan till exempel inte bli kompis med hela lärarkåren. Det hjälper inte att han skriver en hel debattartikel där han ber lärarna om ursäkt för sitt höstlovstal. Talet var inte bra, det var nedlåtande och lätt förolämpande, "snacka inte skit om varandra", "lär av varandra".

Han skulle aldrig ha lagt ut det på Youtube, men att be om ursäkt med en helsidestext i Expressen, det är att gå för långt. Gustav Fridolin har viktigare saker att göra.

Lärarkåren kommer att förlåta honom om han genomför en bra skolpolitik.

Vargmassaker

Åsa Romson försöker på sitt håll bli sams med miljöorganisationerna. Hon skäller på regeringens rovdjurspolitik, men faktum är att hon är ansvarig för den. Regeringen gör sina ställningstaganden tillsammans och tar sina beslut i koncensus.

När landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tycker att det är ok att 100 svenska vargar skjuts i vinter, ja då gör han Åsa Romson medansvarig för vargmassakern, vad hon än säger.

– Man måste förstå den oro som rovdjuren skapar ute i landet, säger Sven-Erik Bucht.

Kompromissa

Miljöorganisationerna skickar protestbrev till EU-kommissionen som sannolikt kommer att stoppa vargjakten. Åsa Romson konstaterar att regeringen är oense om jakten, men vad ska vi med en regering till om den inte kan hålla sams? Politik är ju konsten att kompromissa. Inte att lägga fram två motstridiga förslag.

Stefan Löfven försökte sig ju på den konsten i EU-nämnden härom veckan. Han drev två klimatmål, ett tuffare och så EU-kommissionens lite svagare. Nämndens ledamöter hade svårt att förstå vilken linje han egentligen ville driva i EU så till slut antog man den gamla regeringens förslag.

Om Miljöpartiet och Socialdemokraterna varit överens om klimatmålen hade Sverige kunnat driva en tuffare linje. I stället blev det - alliansens politik.

Miljöpartisterna kan fortfarande göra skillnad, men då måste de ta regeringsarbetet på allvar. De kommer inte att bli omtyckta, men om de gör politiken lite grönare kommer de säkert att få väljarnas förlåtelse.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM