Mejla

Ingvar Persson

Stefan Löfven behåller greppet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfvens ministerlista fick många att lyfta på ögonbrynen
Foto: LOTTE FERNVALL
Stefan Löfvens ministerlista fick många att lyfta på ögonbrynen

Stefan Löfven sparade de riktiga fyrverkeripjäserna till finalen när han presenterade sin regering för riksdagen. Om regeringsdeklarationen i långa stycken innehöll kända positioner från den senaste veckans medieutspel så fick namnen på de nya ministrarna många att lyfta på ögonbrynen.

Fyra av de nya ministrarna har tidigare varit statsråd. Margot Wallström, Morgan Johansson, Ibrahim Baylan och Ylva Johansson har suttit i regeringar under Göran Persson och Ingvar Carlsson. För de andra blir det en ny upplevelse.

Väntade namn

Ministerlistan innehåller ett antal mycket väntade socialdemokratiska namn, som Mikael Damberg, Peter Hultqvist och Anders Ygeman. Men också namn som på sin höjd har förekommit sparsamt i spekulationerna, som Aida Hadzialic, Gabriel Wikström och Åsa Romson.

Miljöpartiet bidrar – det är Åsa Romsons ord – med sex statsråd. Själv tar hon hand om Miljödepartementet. En naturlig utnämning, men också den snabbaste vägen till urholkad trovärdighet för politiker med grön profil.

En annan miljöpartist blir Sveriges nya kulturminister, Alice Bah Kuhnke. Hennes namn fick nyhetssidor och sociala medier att explodera.

Hennes uppdrag kommer inte att bli det enklaste. Kulturen ska vara ett svårstyrt pastorat, och i en tid när hela medielandskapet förändras behöver många av de politiska redskapen omprövas och förändras.

Centrala ministrar

Ändå, när vi kommer till slutet på ministerlistan, är det inte överraskningarna som är det starkaste intrycket. Det är i stället att Stefan Löfven, precis som Fredrik Reinfeldt innan honom, har hållit hårt i de centrala ministerposterna.

Det sitter Socialdemokrater i spetsen för finansdepartementet, socialdepartementet, arbetsmarknadsdepartementet, justitiedepartementet och utrikesdepartementet. Beslut som rör mycket pengar och avgörande frågor för välfärden och jobben kommer att skötas av Löfvens partikamrater.

Och det är naturligtvis precis det som är meningen.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN