ÅSIKT

Sverigedemokraternas affärer måste utredas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jimmie Åkesson .

avEva Franchell

LEDARE

Tills alldeles nyligen var Jimmie Åkesson styrelseordförande i Blåsippan AB.

Bolaget skulle ägna sig åt postorderförsäljning av SD-prylar. Men Aftonbladet och TV4 kan i dag redovisa att det egentliga syftet tycks ha varit att komma undan skatt.

För en partiledare är det anmärkningsvärda uppgifter.

Aftonbladet och TV4 har låtit advokaten Omar Berger granska ett antal fakturor på närmare 800 000 kronor som 2011 betalats av Blåsippan. Bergers bedömning av underlaget stärker misstanken att Sverigedemokraterna försöker komma undan den moms som partiet som ideell förening skulle ha betalt.

Firmatecknare

Jimmie Åkesson är firmatecknare i Blåsippan och var dess styrelseordförande. Partiets innersta kärna: Mattias Karlsson, Richard Jomshof, Björn Söder och Jonas Åkerlund satt också de i styrelsen.

Det förefaller vara en ren papperskonstruktion, menar före detta chefsåklagaren vid Ekobrottsmyndigheten, Kjell Lilieholm.

Det faktum att fakturorna undertecknats av järnrörsskandalens Erik Almqvist fritar inte styrelsen från ansvar. Som det står på Bolagsverkets hemsida:

"Den som åtagit sig att vara styrelseledamot kan inte åberopa att uppdraget endast har varit av formell natur eller att han eller hon inte har förstått innebörden av uppdraget."

Styrelseordföranden ska vidare "leda styrelsens arbete och bevaka att styrelsen sköter sina arbetsuppgifter."

Som Kjell Lilieholm formulerar det:

– Aktiebolagsbildningar är allvarliga som sådana, då måste man följa lagen. Man ska inte engagera sig i aktiebolag om man inte är mogen att ta ansvar för det.

Sverigedemokraterna måste innan valet redogöra för turerna kring Blåsippan. Berörda myndigheter måste också skyndsamt titta på bolagets verksamhet.

ARTIKELN HANDLAR OM