ÅSIKT

Bryt tystnaden kring förföljelsen av kristna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Konvertera till islam, betala en religiös skatt, fly – eller av­rättas. Det var de makabra ­alternativ som milisgruppen Islamiska staten, IS, gav kristna och ­andra minoriteter i Iraks andra största stad Mosul den 19 juli. De flesta valde att fly hals över huvudet. I dag finns det för första gången på tusentals år nästan inga kristna i staden.

”Det handlar om en utrensning”, säger Aziz al-Zebari, vars familjemedlemmar lämnade staden med endast kläderna på kroppen, till nyhetskanalen al-Jazira.

Medan världssamfundet har varit upptaget av krigen i östra Ukraina och Gaza har IS vuxit sig starkare och blivit bättre organiserade. På kort tid har de tagit över stora områden i både Syrien och Irak, kapat banker och oljefält och infört de stränga sharialagarna.

Kristnas bostäder har märkts med en arabisk symbol för bokstaven N, som är en nedlåtande arabisk term för kristna. På sociala medier har IS ­spridit groteska bilder och filmer av mass­avrättningar, tortyr och hals­huggningar.

Islamiska staten är en islamistisk ­jihadistgrupp som bildades efter Irakkriget 2004. Sedan 2010 styrs den av ­ledaren Abu Bakr al-Baghdadi, som ­anslöt gruppen till al-Qaida. Sedan dess har IS brutalitet tilltagit. Al-Baghdadi påstår sig vara släkt med profeten Muhammed och ser sig därför som en stor ledare av islam. Men IS tolkning av religionen och dess brutalitet mot kristna och minori­teter gör i själva verket våld på islam.

FN:s säkerhetsråd har fördömt förföljelsen och över världen reser sig protester mot IS illdåd. I lördags anordnades manifestationer runt om i Sverige för de fördrivna kristna i området. Carl Bildt och hans kollegor i Europa är märkligt tysta i frågan.

Massakern i Irak och Syrien är en del av den ytterst oroväckande utvecklingen i hela Mellanöstern.

Nu krävs en gemensam strategi från Europa och världssamfundet mot det besinningslösa dödandet i regionen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jonna Sima