Centerledare ärver tvångströjan

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den 14 juli fyllde kronprinsessan Victoria 34 år och hyllades sedvanligt på Öland. Jippon av den här typen brukar få även de mest inbitna rojalister att fundera över hur det här med ärvd makt påverkar människorna. Är det mänskligt att redan som spermie dömas till att vara kronarvinge och låsas fast vid sitt ämbete från födseln tills man dör?

Kan vi begära av andra människor att de inte ska kunna skapa sig ett liv de själv bestämmer över?

På samma sätt är det med Centerpartiets nye ledare, oavsett om det blir Annie Johansson, Anna-Karin Hatt eller Anders W. Jonsson.

Redan i dag är hon, eller han dömd, till att fortsätta det allianssamarbete som dränerat partiet på kraft, väljare och ideologisk kraft. Partiet är fjättrat vid det stora ånglok som är alliansen och som bara tuffar vidare utan någon som helst omsorg om andra passagerare än Moderaterna.

Klarar Centerpartiet att resa vidare?

De tre kandidaterna som valberedningen presenterade i dag kommer ägna sommaren åt programförklaringar och utspel för att vinna partiombudens hjärtan inför stämman i Åre.

Ingen kan tvivla på att Hatt, Jonsson och Johansson faktiskt vill leda Centerpartiet – trots att ingen av dem vågade säga det innan de fick frågan av valberedningen – men vill de verkligen göra det på allianssamarbetets premisser?

Ironiskt nog är det Fredrik Reinfeldt som lär tugga mest på naglarna. I Moderaternas skugga vissnar stödpartierna, men just nu går det lite väl fort. Ett otydligt och uppbundet Centerparti har inte särskilt mycket väljarstöd att spela med och utan dem vittrar Reinfeldts regeringsunderlag sönder.

I ett år har regeringen fått spö i en rad viktiga frågor av riksdagen. Får man inte ordning på situationen kan det bli nyval i höst, det verkar Reinfeldt inte backa för. I Svenska Dagbladet har ledande centerpartister sagt att partiet nästa gång bör gå till val utan alliansen. Kanske blir det redan i höst.

Så frågan är vem av partiledarkandidaterna som vågar sätta fingret på Centerpartiets ömma punkt - att allianssamarbetet blivit partiets tvångströja.

Så länge Centerpartiet var inriktat på resultatpolitik och var blockpolitiken otrogen så var man en politisk kraft att räkna med. De fick genomslag för sin politik och hade ett väljarstöd ovanför smärtgränsen.

De här lärdomarna har Miljöpartiet tagit till sig och är nu landets tredje största parti.

Att kapa banden till Moderaterna handlar för Centerpartiet inte om att rädas förnyelse. Det handlar om överlevnad.

Det bör både en centertraditionalist som Anders W. Jonsson och en livsstilsliberal som Annie Johansson förstå.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.