Mejla

Katrine Marçal

Moderaternas idéfabrik är ombyggd till bunker

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Starka offentliga finanser är medel – inte mål”

Floskeltoppen Moderaternas nya idéprogram innehåller inget nytt, bara gamla floskler.
Floskeltoppen Moderaternas nya idéprogram innehåller inget nytt, bara gamla floskler.

Det är inget fel i att inte ha något att säga, så länge man inte envisas med att säga det.

Alla vet att Moderaterna har slut på idéer. Varenda borgerlig ledarsida har klagat på det. Varenda politisk kommentator har konstaterat det. Fredrik Reinfeldt är en livlös och oinspirerad föreställning och den enda nya tanke som Moderaterna har presterat sedan valet är infrastrukturministerns förslag om att bilar ska kunna svänga mot rött.

I går presenterade detta parti ett nytt idéprogram.

Det borde de nog inte ha gjort.

Dokumentet är ett floskelmaraton på speed: ”Den egna drivkraften med eller utan hjälp från andra kan få människor att överkomma problem och resa sig ur svårigheter”, punkterat av små obegripliga hurtigheter som i någon skruvad värld hade kunnat stå på lappen i en lyckokaka om hattmakaren från Alice i Underlandet startade Kinarestaurang tillsammans med Per Schlingmann: ”Förnyelse är många gånger den mest trofasta hyllningen till tidigare uppnådda framgångar”.

Inte ens när Moderaterna definierar arbetslösa som ett ”särintresse” och förklarar att den största risken för ett samhälle är att lyssna på sådana ”särintressen”, är det med någon större inlevelse. Sedan går de över i fria fantasier: ”våra starkaste traditioner och värderingar kommer från upplysningstidens uppbrott mot överheter och dogmer”. Lite väl magstarkt för ett parti som kämpade mot allmän rösträtt.

Ja, vi vet att Reinfeldt är något helt annat än det gamla högerpartiet – ni behöver inte hitta på att ni var folkpartister!

Pliktskyldig arbetslinje

Jan Björklund som ju dessutom brinner för bättre historieundervisning bör genast ta Moderaterna i upptuktelse.

Partiets tidigare käpphäst arbetslinjen omnämns naturligtvis i dokumentet, men pliktskyldigt. Arbetslösheten efter fem år med Anders Borg är högre än när han tillträdde. Högre än på det nyligen konkursade Island.  Är det då inte bättre att erkänna problemen, än att fortsätta mässa besvärjelserna? Moderaterna kan kalla de arbetslösa för ”särintresse” bäst de vill – de är fortfarande sju procent av befolkningen.

Snålhet definierar

Punkt ett i idéprogrammet är att människan ska vara utgångspunkten för Moderaternas politik. Punkt två är starka statsfinanser. Det säger kanske mer än något om tillståndet i den moderata idéfabriken: nerstängd och ombyggd till bunker åt Anders Borg.

Ja, regeringen ärvde stora överskott och Reinfeldt som ville avskaffa överskottsmålen 2002 har uppenbarligen ändrat sig. Men starka offentliga finanser är medel – inte mål. En finansministers snålhet kan inte vara den definierande idén för ett parti.

Inte heller för ett land.

Av: 

Katrine Marçal

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Katrine Marçal