Låt oss tala om euron

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu är det inte längre möjligt att lägga locket på i EMU-debatten

”Nu får det vara nog. Nu talar vi inte mer om ja eller nej.”

Min partivän ger mig en sträng blick. Det är september 2003 och svenska folket har sagt nej till euron. Jag är miljöminister och har öppet tagit ställning mot valutaunionen. Men nu får det vara nog, förstår jag. Konflikten om euron ska glömmas. Budskapet är tydligt: vi talar ­inte mer om euron.

Så blev det också. Social­demokrater har under de åtta år som gått sedan 2003 inte talat mycket om euron. Sällan diskuterar social­demokrater varför valutaunionen, EMU, inte fungerar som det var tänkt. Än mer sällan ställs frågan varför en valutaunion som EMU gör det så svårt att bedriva klassisk ­socialdemokratisk politik – för jobb och välfärd.

Men om strategin för att dämpa konflikten om EMU blev framgångsrik, så är resultatet i sak desto dystrare. Vi skriver nu september 2011 och eurozonen skakar i sina grundvalar. Varje dag rapporterar media om nya förvecklingar i det europeiska ­dramat.

Det känns skrämmande, men också uppfordrande. Vi står ­inför en ny fas i europeisk historia, med euron i

fokus. Nu är det inte längre möjligt att lägga locket på i EMU-debatten. Social­demokrater måste tänka nytt – om ­euron, och bortom ­euron.

Att komma vidare i ett samtal om euron är ett svårt uppdrag. Men det är ännu svårare att ­bedriva en tydlig Europapolitik utan en gemensam bild av hur euron fungerar, och utan ett ­gemensamt svar på varför ­euron är i kris.

Självklart finns det ingen enkel väg framåt. Alla sidor har ett ­ansvar för att eurokrisen inte ska sluta i en okontrollerad politisk och ekonomisk kollaps.

Men på längre sikt finns också en chans att forma något verkligt nytt. Europa behöver ett ekonomiskt samarbete som bärs av socialdemokratins värderingar. Europa behöver också en politik som bygger på kunskap om hur samhällen faktiskt fungerar. Visioner och teorier är inte nog.

Som social­demokrat önskar jag mig en europeisk ekonomisk politik, som har människors liv och välfärd i centrum. Jag vill att framtidens penningpolitik ska främja full sysselsättning och sociala investeringar. Jag vill att den ska skapa sammanhållning mellan människor och länder, inte ­klyftor och konflikt.

Alla svar finns inte i dag. Men de kommer, om vi vågar lyfta på locket. Euron har blivit en återvändsgränd. Vi måste vända och tänka nytt.

Så låt oss tala om euron. ­Utan en grundlig debatt om penningpolitik och valutasystem kan Socialdemokraterna aldrig vinna den stora framtidsstriden – för jämlikhet, välstånd och en hållbar samhällsutveckling.

Lena Sommestad

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN