Det ska löna sig att betala skatt

När Moderaterna går loss i väl­färden vill de gärna framstå som objektiva vetenskapsmän snarare än politiker.

Moderatstyret i både Rosenbad och i Stockholms läns landsting har excellerat i grenen att använda sig av ekonomistiska resonemang som stöd för ideologiskt motiverade reformer.

I just Stockholm har borgerligheten som tydligast visat hur ekonomiskt vanvettiga de är. I en debattartikel i Dagens Industri berättar det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson om en episod som är symptomatisk för landstingets ineffektivitet.

När en medicin som skulle ersätta kirurgiska ingrepp introducerades i sjukvården minskade antalet operationer rejält. Den enda skillnad denna tekniska landvinning fick var att samma antal kirurger genomförde färre operationer.

Effektivitet är ledordet när Social­demokraterna i Stockholms läns landsting presenterar sin budget för 2012.

I stället för att tävla med de andra partierna om vem som ger mest pengar till den stockholmska sjukvården har man bestämt sig för att bli partiet som är smartast när man delar ut pengar.

Trots att det fortfarande är ganska långt till nästa val så andas effektivitets­argumentet ett offensivt nytänkande från Stockholmssossarna. Genom att vara tydlig med att skattepengarna ska användas smartare utmanar man borgerligheten på hemmaplan, utan att för den sakens skull köpa deras lösningar.

Vården är ingen industri och kan inte effektiviseras på samma sätt, men för att framtidens hälso- och sjukvård ska hålla för trycket behövs krafttag. Det kan handla om allt från bättre före­byggande behandlingar till andra sätt att organisera omvården.

Moderaterna har visat sig ointresserade. Det är logiskt. Är man i grunden emot en solidariskt finansierad sjukvård finns det liksom ingen rationell orsak till att se till att varje skatte­krona används med förnuft.

Följ ämnen i artikeln