Vi är begränsade av familjelivets normer
Publicerad 2011-05-23
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
”Att våga säga att man vill ha barnen mer i förskolan – det går tydligen inte ostraffat förbi ”
Vi har fått den. Lappen. Årets mest hotfulla papper.”
Så inleder Malin Wollin en krönika i Amelia. ”Lappen” handlar om förskolans frågor om behovet av barnomsorg juni till augusti. Malin drömmer om att få ha barnen i förskolan hela sommaren.
Läsarreaktionerna lät inte vänta på sig. ”Stackars dina barn!!!! Herregud varför skaffa barn om man inte tycker om att va ledig me dom?” skriver en. ”Skäms!!! hoppas att du inte är så dum att du pratar om detta när dina barn kan höra” skriver en annan. Att våga säga att man vill ha barnen mer i förskolan – det går tydligen inte ostraffat förbi.
Vissa föräldrar längtar efter mer egen tid, utan barn. Men reaktionerna är ofta desamma för den som tvingas jobba över och därför hämtar sist. Eller för den som behöver barnomsorg hela sommaren för att jobbet eller jobbsökandet kräver det.
När Kommunal i våras undersökte förskolornas öppettider var det just de tydliga normerna som stack ut. Många föräldrar hämtar tidigt. Inte främst för att de tycker att kvaliteten på barnomsorgen är för dålig. Inte heller för att barnen inte vill vara kvar längre. Utan för att ”alla andra” gör det.
Vilka effekter får dessa normer?
Ja, för det första så inskränker de valfriheten för oss alla som individer. I stället för att själv välja om jag vill jobba deltid eller heltid under småbarnsåren känner många sig mer eller mindre tvingade att gå ned i arbetstid.
För det andra så påverkas jämställdheten, för deltidsarbetet är knappast jämnt fördelat. Var tredje kvinna jobbar deltid, men endast var tionde man. Kvinnor tjänar i genomsnitt endast 85 procent av männens löner, men får dessutom bara ut drygt 70 procent av männens arbetsinkomster, eftersom de jobbar färre betalda timmar.
För det tredje får det betydande samhällsekonomiska konsekvenser. Varje utebliven betald arbetad timme ger lägre löneinkomster, vilket i sin tur ger mindre skatt och svagare tillväxt.
Det är hög tid att göra upp med normerna i familjelivet som begränsar kvinnors och mäns val kring att kombinera arbete och familj. Men vi måste också göra upp med normerna i arbetslivet.
Från samhällets sida måste budskapet vara tydligt: Vill du jobba heltid ska du ha laglig rätt att göra det. Deltidsarbetslöshet är ett samhällsproblem, precis som ”vanlig” arbetslöshet.
Och barnomsorg ska erbjudas när du jobbar. Oavsett om det är efter klockan 16, på kvällar eller helger, eller på sommaren. Så formuleras en modern arbetslinje.
Emma Lennartsson