Mejla

Eva Franchell

Offer för våldet känner inte hat

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Klippan vid Ingetorpssjön, där fyra ungdomar 1995 lämnade John Hron att drunkna efter att de misshandlat honom.
Foto: ANDERS DEROS
Klippan vid Ingetorpssjön, där fyra ungdomar 1995 lämnade John Hron att drunkna efter att de misshandlat honom.

Sommarlovet var nästan slut. Bara en helg kvar och två kompisar tog med sig tältet för att campa nere vid sjön.

Det har gått tjugo år sedan 14-årige John Hron och hans jämnårige kamrat slog läger vid Ingetorpssjön i Kungälv. De grillade korv ute på klippudden och hade säkert en fin sensommarkväll – tills nazisterna dök upp.

Det var fyra skinnskallarna som blivit nyfikna på elden. De kom från ingenstans, de var inte gamla. En av dem kände igen John Hron från högstadiet.

De trängde sig på med sin vita makt-musik på bandspelaren och ölburkar i en väska.

– Säg att du älskar nazister.

När John Hron vägrade kom slagen och sedan sparkarna. Under misshandeln lyckades John simma ut i sjön, han simmade mot andra sidan men när kamraten tvingades ropa ”Snälla, snälla. Simma tillbaka, annars dödar de mig.”  Då vände John tillbaka.

Under flera ­minuter fick han ta emot sparkar mot ­huvudet innan han till sist kastades i sjön.

Flera år senare kunde ­Daniel Hansson inte förklara varför han mör­dade John Hron. I en ­intervju i Aftonbladet från år 2000 beskriver han bara sitt hat. ­Nazismen gav hans hat en riktning och han sa att ­bara man hittar något att ­hata är hatet lättare att leva med.

Han ville inte be John Hrons föräldrar om ­ursäkt. Vad skulle han säga till dem?

John Hrons föräldrar gick igenom helvetet, men hatade inte tillbaka. De reste runt i landet i stället för att tala mot hat, våld och nazism.

Det pratas så mycket om brottsoffers behov av vedergällning i dag. Särskilt Sverige­demokraterna påstår sig värna offren när de föreslår hårdare straff. Till och med den socialdemokratiska justitieministern Morgan Johansson pratar om brottsoffren när han vill skärpa lagstiftningen.

Men på vilket sätt skulle skär­pta straff gynna just brotts­offren? De har ju redan drabbats och sannolikheten att de ska drabbas igen lär vara ­ytterst marginell.

Anhöriga när inte hämndkänslor, de känner sorg. Den sprider sig som ringar och drabbar vänner, klasskamrater, grannar och anhöriga, både till offer och förövare.

I dagarna kommer en ungdomsbok som handlar om just den där sorgen. När hundarna kommer (Bonnier Carlsen) är berättelsen om en ung pojke som mördas av ett gäng skinnskallar. Författaren Jessica Schiefauer växte själv upp i Kungälv när John Hron mördades. Köp hennes bok till era ung­domar eller läs den själv.

Boken handlar om våldet som närs av hatet som förstör livet för så många människor. Det är hatet, kravet på vedergällning och upptrappad strid vi måste bekämpa. Det kan tyckas gammaldags, men sorgen möts bäst av kärlek.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.