Mejla

Anders Lindberg

Det Danmark vi inte känner

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SAMMA RETORIK Mot Socialdemokratiska Helle Thorning-Schmidt står den impopuläre Lars Løkke Rasmussen från liberala Venstre i vad som allt mer liknar ett presidentval.
Foto: TT
SAMMA RETORIK Mot Socialdemokratiska Helle Thorning-Schmidt står den impopuläre Lars Løkke Rasmussen från liberala Venstre i vad som allt mer liknar ett presidentval.

17 JUNI 2015. Danska valet

Ingen huvudstad är väl mer älskad i Sverige än København, möjligen i konkurrens med London. När Stockholm kallar sig ”The Capital of Scandinavia” vet alla att det egentligen bara finns en riktig storstad i norden, och den bebos av danskar.

I Danmark är korven röd, ölet skummande och människorna lite lyckligare.

Tills 2001, då alla blev rasister i stället.

Och i morgon ska de rösta fram en ny regering.

Främlingsfientlig retorik

Det Danmark vi kände gick under i en malström av främlingsfientlig retorik och hårdare tag mot flyktingar, särskilt ­muslimer. Den nya stjärnan på 00–talet hette Pia Merete Kjærsgaard och hade ­lika mycket energi som Maud Olofsson men en förfärlig människosyn. Partiet hon grundade, Dansk Folkeparti, blev ­efter valet 2001 stödparti åt den borgerliga regeringen.

Steg för steg förändrade hon Danmark och den danska offentligheten. I dag kan man säga vad som helst om flyktingar men inte kritisera Pia Kjærsgaard utan att bli slarvsylta i medierna. En ofta rent rasistisk åsiktskorridor reglerar alla samtal och de flesta humanistiska röster har tystats.

En skakig regeringsperiod

I detta klimat, och mot alla odds, ­lyckades Socialdemokraterna vinna ­regeringsmakten 2011 under ledning av Helle Thorning-Schmidt.

Regeringsperioden blev skakig och trots att Socialistisk Folkeparti hoppade av regeringen i början av 2014 har hon lyckats regera.

Valrörelsen 2011 handlade inte i första hand om invandring utan mer tradi­tionella höger-vänsterfrågor som jobb, ekonomi och välfärd. Granskar man resultatet ser man att Socialdemokraterna faktiskt lyckats med sin politik. Ekonomin utvecklas och man kan skryta med 40 000 nya jobb i privat sektor.

Dansk blockpolitik skiljer sig från ­Sveriges, det finns fler partier och blocken är ännu mer oense inbördes.

Det blåa blocket, där Dansk Folke­parti och borgerligheten ingår, leder just nu knappt i opinionsmätningarna men det är extremt jämnt.

Mot Helle Thorning-Schmidt står den impopuläre Lars Løkke Rasmussen från liberala Venstre i vad som allt mer liknar ett presidentval.

Påminner inte om vår politik

Retoriken om flyktingar är den samma som tidigare och inget av de större partierna har en politik som ens påminner om Sveriges.

Socialdemokraterna har parollen ”Det Danmark du känner” och vill satsa 39 ­miljarder på skattefinansierad välfärd.

Borgerligheten tänker sänka skatten och ha nolltillväxt i den offentliga ­sektorn. Dansk Folkeparti vill ha allt ­samtidigt och liksom Sverigedemo­kraterna finansierar de sin budget med ­monopolpengar. Under skränet om invandrings­politiken träder ett ganska traditionellt höger-vänsterval fram. Konflikter som berör vanliga människori vardagen, om sjukvård, skola och ­arbetsmarknad.

Risken är bara att de viktiga frågorna dränks av det främlingsfientliga bruset.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.