ÅSIKT

Sluta blunda för Kremls övergrepp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

På fredag måste Reinfeldt höja rösten mot Putin

Foto: MÖRDAD Den regimkritiska ryska journalisten Anna Politovskaja hittades död utanför sin lägenhet i Moskva. Mycket tyder på att hon blivit mördad på grund av sitt arbete.

18 OKTOBER 2006. Läkarintyget berättar om brutna revben och inre blödningar. Tjetjenen Beslan Gadajev vittnar om hur polisen i Groznyj torterade honom. ”Efter ett par se­kunder fick jag elstötar och de slog mig urskillningslöst med gummibatonger.” Misshandeln fortsatte tills Gadajev erkände brott han aldrig begått.

Journalisten Anna Politkov­skaja beskrev fallet Gadajev i sin sista artikel, som Aftonbladet publicerade 16 oktober. Hon varnade för hur tjetjener på lösa grunder utnämns till terrorister.

Var beredd att vittna

När Anna Politkovskaja avrättades var det många som kunde känna sig lättade. En av dem är Rysslands president Vladimir Putin. En annan är hans lojale styresman i Tjetjenien, Ramzan Kadyrov. Politkovskaja avslöjade hur Kadyrovs styrkor låg bakom brutala övergrepp. Hon var beredd att vittna mot den tjetjenske premiärministern i domstol.

På fredag möter Fredrik Reinfeldt den ryske presidenten på EU-toppmötet i Lahtis.

”De omfattande övergreppen mot civilbefolkningen i Tjetjenien måste upphöra”, skrev alliansens gemensamma arbetsgrupp för internationella frågor före valet. Moderaterna kritiserade den förra regeringen för att vara för passiv mot Moskva.

Nu är det upp till bevis för Reinfeldt. Det informella toppmötet i Lahtis ska diskutera en hårdare asylpolitik, bättre innovationsklimat och säkrare energiförsörjning. Importen av olja och gas från Ryssland är en huvudfråga för energistrategin.

Putin är inbjuden

Dagens samarbetsavtal mellan EU och Ryssland löper snart ut. Ett formellt toppmöte i november ska ge startsignalen till förhandlingar om ett nytt ”strategiskt partnerskap”.

Vladimir Putin är inbjuden till fredagskvällens middag.

Kommer EU-ledarna på allvar att ta upp mordet på Politkovskaja och övergreppen i Tjetjenien? Eller gör de någon enstaka markering, för att sedan gå över till energiaffärer och gemensamma skålar för ett fördjupat ekonomiskt samarbete?

Bildt har varit svag

Hittills har Fredrik Reinfeldt låtit Carl Bildt sköta kommentarerna om Ryssland. Utrikesministern har agerat svagare än till exempel den finske kollegan Erkki Tuomioja. Trots att Bildt borde vara angelägen att bevisa att han står fri från sitt tidigare engagemang i rysk olja och gas, och att hans aktieinnehav i Lundin Petroleum inte påverkar politiken.

När radions Ekoredaktion nyligen frågade Carl Bildt om regeringen skulle ta upp mordet på Politkovskaja vid EU-toppmötet slingrade han sig.

Det duger inte. Inte heller att hänvisa till ordförandelandet Finland.

Reinfeldt måste ge besked i morgondagens EU-nämnd. Sverige måste höja rösten mot Putin. Ryssland kan inte få fler handelsfördelar av EU utan förbättringar av mediefriheten och de mänskliga rättigheterna.

ME

ARTIKELN HANDLAR OM

EU