Trygg skuggbudget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Thomas Östros.
Thomas Östros.

8 OKTOBER 2008. För två veckor sedan presenterade alliansen sin budget. Deras prognoser var naivt ljusa. Eller vad sägs om följande formulering i finansplanen: ”Konjunkturnedgången beräknas dock i ett historiskt perspektiv alltjämt bli relativt mild.”

I går presenterade oppositionen sina skuggbudgetar. Socialdemokraternas ekonomiska beräkningar är mer realistiska än regeringens. Inte bara för att finanskrisen eskalerar snabbt. Också för att oppositionen väljer att vara mer ärlig: det ser mörkt ut för den svenska ekonomin.

Försäkring mot arbetslöshet

Socialdemokraterna talar om trygghet. Människor som riskerar att förlora jobbet ska veta att de har en bra försäkring mot arbetslöshet. Avgifterna till a-kassan, som regeringen chockhöjde, sänks kraftigt. Ersättningen höjs till 80 procent och taket till 950 kronor per dag. Även sjuk­ersättningen höjs.

De som blir arbetslösa i krisens spår ska rustas för nya jobb. Satsa tio miljarder på utbildning under tre år, föreslår socialdemokraterna och miljöpartiet. Pengarna ska gå till yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, komvux, kvalificerad yrkesutbildning och fler högskoleplatser. Socialdemokraterna vill även lägga en och en halv miljard kronor på att lindra effekterna av den senaste tidens varsel, bland annat inom fordonsindustrin.

Investera Sverige ur krisen

Satsningar på forskning, infrastruktur, bostadsbyggande och gröna jobb är andra sätt för socialdemokraterna att investera Sverige ur krisen. Arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom får en skattesänkning som motsvarar hela arbetsgivaravgiften.

Pensionärerna får en större skattesänkning än de ynka 68 kronor i månaden som alliansregeringen lovat. Barnfamiljerna får högre barnbidrag. Studenterna får höjda studiemedel. Fördelningspolitiken ska stärkas.

Men hur blir det egentligen med skatterna? Socialdemokraterna har undan för undan gått med på alliansregeringens skattesänkningar. Nu säger partiet nej till jobbskatteavdragets tredje steg, men hur länge håller det? Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomiska talesman, säger att det är viktigt med ”handlingsutrymme” i skattefrågan.

Borde våga säga stopp

För varje ny skattesänkning som socialdemokraterna går med på, minskar möjligheten att föra en aktiv välfärdspolitik. Socialdemokratin borde våga sätta stopp. Att försvara rättvisan och tryggheten går inte att kombinera med kraftigt sänkta skatter. Särskilt inte om de ger mest till de bäst ställda.

När både alliansen och oppositionen har lagt sina budgetar blir alternativen tydligare. Oppositionen satsar på investeringar i välfärd och jobb. Regeringen nöjer sig med skattesänkningar. Sänkta skatter är högerns mirakelmedel i både högkonjunktur och lågkonjunktur.

Det ger skäl att undra: tar regeringen den ekonomiska krisen på allvar?

ÅP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN