A-kassan kan bli en chock

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I verkligheten förlorar en arbetare på Volvo 7 500 kronor netto

Tunnare plånbok Om en arbeteare på Volvo blir arbetslös kommer ersättningen från a-kassan bara bli 60 procent av lönen.
Tunnare plånbok Om en arbeteare på Volvo blir arbetslös kommer ersättningen från a-kassan bara bli 60 procent av lönen.

10 September 2008. Det går inte att ta miste på den chock som strålar från Volvos fabriker i Göteborg och Olofström efter onsdagens rekordvarsel. Sent på kvällen nådde stämningarna tydligen fram till Arbetsmarknadsdepartementet. Sven Otto Littorin hittade plötsligt en och en halv miljard kronor extra till Arbetsförmedlingen.

Pengarna kommer att behövas. Regeringens hittillsvarande linje, att problemen ska lösas genom lokal ”kraftsamling”, har blivit allt mer orimlig.

Tryggheten bräcklig

Nästa chock kan drabba de anställda på Volvo när varslen resulterar i verkliga uppsägningar. Den trygghet till exempel a-kassan ska ge är nämligen bräckligare än många föreställer sig. Fackförbundet IF Metall har räknat på konsekvenserna för de som nu varslats.

Mindre i verkligheten

I teorin ersätter arbetslöshetsförsäkringen 80 procent av lönen, dock bara upp till ett tak på 18?700 kronor i månaden. Eftersom en genomsnittlig arbetare på Volvo PV tjänar 24?782 kronor i månaden betyder det att ersättningen i verkligheten bara blir omkring 60 procent av lönen.

Till det kommer en skattehöjning eftersom den som är arbetslös förlorar jobbskatteavdraget. Arbetslösa före detta Volvoarbetare kommer att få betala pensionärsskatt.

Förlorar 7?500 i månaden

En arbetare på Volvo kommer att förlora omkring 7?500 kronor netto om hon eller han blir arbetslös. I månaden.

Det påverkar möjligheterna att behålla bostaden, eller att betala för barnens fritidsintressen. Det förändrar vardagen i grunden.

Frågan är vad Littorin ska göra när den chocken når fram till departementslokalerna på Mäster Samuelsgatan.

IP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.