Mejla

Åsa Petersen

Moderaterna, partiet för infödda svenskar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tobias Billström.
Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Tobias Billström.

Gör som vi säger – annars blir det inga pengar. Det är ingen slump att det första som läckte ut från moderaternas nya rapport om flyktingpolitiken var att asylsökande mister sin ersättning om de inte flyttar dit myndigheterna vill.

”Arbetsföra människor ska inte ta för givet att man permanent kan leva på olika skatte-finansierade ersättningar”, slog Fredrik Reinfeldt fast i Aktuellt.

Om det är något rapporten berättar, är det att moderaterna vill bort från den ”kravlöshet” som enligt dem präglat Sverige.

”Lyckas vi inte bättre än i dag att se till att de som flyttar till Sverige både försörjer sig själva och respekterar grundläggande regler i samhället, skapar vi grogrund för allvarliga konflikter”, skriver bland andra migrationsminister Tobias Billström. Arbetsgruppen fortsätter:

”Acceptera och bli accepterad, är en rimligare princip för den som kommer till Sverige än ohållbara löften om att bli försörjd av dem som redan bor här.”

Språkbruket säger allt. Moderaterna tycker att problemet med flyktingmottagningen är flyktingarna själva. De lever på andra, de anpassar sig inte som de borde. Integration är inte en fråga för hela samhället. Endast en fråga för de som invandrat.

Men vänta, hur är det med den strukturella rasismen? De som kallas ”invandrare” är oftare arbetslösa och lever oftare fattigt. Har mindre makt över samhället och sina egna liv. De möter oftare arroganta myndigheter. Att leva på bidrag är sällan ett eget val. Oftare en nödlösning för människor som på grund av fördomar inte släpps in i samhället.

Den etniska diskrimineringen är ett av våra största samhällsproblem. Men moderaterna använder bara ordet ”diskriminering” en gång i sin rapport. Då låter det så här:

”Numera tar Sverige nästan bara emot asylsökande och deras anhöriga och vi skapar alltför ofta områden med trångbodda bidragsmottagare och skäms lite till mans över känslan att även svenskar verkar diskriminera.”

Diskriminering är alltså mest en ”känsla” hos infödda svenskar. Tydligare kan moderaternas perspektiv inte bli. ”Vi” står mot ”dem”. Moderaterna är partiet för icke-invandrare som förstår att det är problem med invandringen.

ett ställe i rapporten beklagar moderaterna att arbetslivet är ett dåligt föredöme: ”Det finns en problematisk rädsla för bra men bruten svenska och många arbetsplatser lider av internationell syrebrist.”

Tror moderaterna verkligen att arbetslivet blir mindre diskriminerande om politikerna beskriver invandringen som något som kan skapa grogrund för allvarliga konflikter?

Ordets makt är stor. Moderaterna nya sätt att tala om flyktingpolitiken verkar, sorgligt nog, mest vara ett sätt att konkurrera med sverigedemokraterna.

Folk som överväger att rösta på dem ska med gott samvete kunna rösta på moderaterna i stället.

Av: Åsa Petersen

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN